Google PlusFacebookTwitter

Alweer een kans: dubbelslag mogelijk op prijs concertkaartje

By on feb 19, 2007 in Muziekpartij | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Na de discussie over dure online ticketshops die concertkaarten voor woekerprijzen doorverkopen is de politiek een offensief begonnen tegen de clubs die kaarten van allerlei evenementen opkopen en weer voor veel meer geld doorverkopen. Dat offensief lijkt haar vruchten te gaan afwerpen. Door de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer is er in ieder geval een grote meerderheid voor het stellen van eisen aan deze sites. Concreet zou dat er op korte termijn toe kunnen leiden dat je op sites als budgetticket.nl naast de prijs die gevraagd wordt ook de originele verkoopprijs te zien krijgt. Daarnaast hoopt de SP dat de nieuwe wet oneerlijke handelspraktijken mogelijkheden biedt om deze georganiseerde doorverkoophandel in kaartjes geheel onmogelijk te maken.

Dat is natuurlijk heel mooi. Maar het zou nog mooier zijn als ook het onduistere gewoeker van de officiele ticketbureaus aangepakt wordt. Iemand naar de tentoonstelling Bodies geweest? Kaartje aan de deur gekocht? Toch een belachelijk bedrag aan servicekosten betaald? Waarom? Precies, er zijn veel vragen waar geen mens een zinnig antwoord op kan geven. En het argument dat Mojo woordvoerster Marjanne Manders gebruikte tegen het bestaan van de ticketshops waarvan Mojo niet meedeelt in de winst, geldt ook hier: dat geld gaat namelijk niet naar de artiest, maar naar een tussenhandelaar, wie dat ook is. En ook dat bedrag vind ik als koper vaak onacceptabel hoog. Zeker als een concert niet door gaat en ik die servicekosten daarna niet terugkrijg. En ook daar heb ik als consument geen keus. En ook daar is de politiek de enige die er iets aan kan doen.

Ik vind dat je mensen niet moet lastig vallen met servicekosten, lidmaatschap, abonnementen en verzekeringen. Ik koop een kaartje voor een evenement. En als dat evenement niet doorgaat, heb ik recht op volledige teruggave van het door mij betaalde bedrag. Welk deel van dat kaartje naar de verzekering, het lidmaatschap en de serviceverlener gaat, wil ik helemaal niet weten. Ik weet ook niet hoeveel euro van mijn ipodspeler naar het betalen van de service afdeling van Apple gaat. Ik koop een product en als het niet voldoet aan dat wat je redelijkerwijs mag verwachten van dat product (namelijk dat het optreden doorgaat), dan wil ik mijn geld terug.

Hopelijk biedt de wet oneerlijke handelspraktijken ook mogelijheden om dat aan te pakken.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.