Commentaren als redactionele berichten verspreiden, bugje of experiment?

 

Ik lees De Pers graag. Als ik hem in de trein tegenkom, maar ook online, als RSS-feed in mijn reader, op de iPad via Flipboard. RSS is dan wel oud, het is nog steeds op vele punten ongenaakbaar. Maar dan moet je hem wel goed inrichten. En daar gaat De Pers een beetje de mist in de laatste tijd. Of is het direct doorverwijzen naar de commentaren op een bericht een burgerjournalistiek experiment?

Allereerst is het grappig om te zien hoe zowel de Volkskrant als De Pers ANP berichten doorpompen via hun nieuws-RSS. Vaak krijg ik identieke berichten van beide platformen, die zich daarmee heel erg als middle man presenteren. De Pers is meestal sneller, maar heeft een bericht ook regelmatig twee keer. De Volkskrant ruimt dat kennelijk netjes op.

Goed, het zijn problemen waar de gratis gebruiker mee leert leven. Maar de laatste tijd stuit ik op een heel ander probleem. Een klik op de link geeft met niet het bericht, maar alleen de commentaren van lezers. In eerste instantie dacht ik dat De Pers een aantal lezers als bloggers had geaccepteerd, omdat het heuse berichten leken. Maar nu heb ik het eindelijk door: commentaren van lezers.

Commentaren zijn goed. Inspanningen van lezers die een reactie verdienen. Dat aandacht geven is goed. Je zou het als een burgerjournalistiek experiment kunnen zien wanneer je niet je bericht aan het groter publiek deelt, maar de reacties. Er zijn genoeg voorbeelden van verhalen die pas echt vorm krijgen in de commentaren van lezers. Maar toch stoor ik me er aan bij De Pers. Het voelt hier toch een beetje alsof ik halverwege de wedstrijd begin met kijken. En als het ook maar iets met Wilders te maken heeft en het commentaar van het typische “de linksige prutsers zijn de oorzaak van alle misstanden” niveau zonder dat een redactie participeert, wordt het al snel een plek waar je eigenlijk niet wil zijn…

[wp_connect_comments href=”” width=”480″ num_posts=”6″ colorscheme=”light” /]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.