Google PlusFacebookTwitter

Dag 2: de magie van het momentum

By on mrt 9, 2014 in Veldonderzoek | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Vandaag beter mijn weg gevonden en echt goede verhalen gehoord. Toffe future15 pitches van lekker lompe ideeen. Zoals de verkondiging dat het boek een doodlopende weg is als manier van kennisoverdracht. Of het mooie verhaal over de manier waarop Romeinen eigenlijk precies dat deden wat wij nu doen op Facebook. Met een overvloed aan geweldige voorbeelden (zie foto’s). Maar het werd echt bijzonder toen ik één van de hoofdacts van de dag bezocht. Nee, niet de videoconferentie met Julian Assange, ook niet Kevin Bacon. Neil deGrasse Tyson. Jij kent hem wel? Ik moest het opzoeken. En was ook daarna nog niet echt overtuigd. Gelukkig ben ik toch gegaan.

Neil deGrasse Tyson is een bekende wetenschapper en ambassadeur voor de wetenschap in het algemeen. Ook is hij vanaf vandaag presentator van de nieuwe documentaireserie Cosmos: A Spacetime Odyssey. De serie gaat vanavond in premiere bij FOX. En dat dat een ‘big deal” is – veel groter dan jij en ik kunnen bevatten – blijkt wel uit de persoon die de show gaat aankondigen. Barack Obama himself.

Ik ga het verhaal van deGrasse Tyson niet herhalen. Van zijn keynote ‘conversation’ was al een uitgebreid verslag hier op het SXSWNL blog. De kern van zijn boodschap was heel helder (en verklaart wellicht waarom Obama zijn show inleidt). Hij zei het niet, maar het kwam hierop neer: yes we can. De wereld staat voor een aantal grote uitdagingen: het energieprobleem, de opwarming van de aarde, de gezondheidszorg, noem ze maar op. En Tyson deed de 5000 aanwezigen vandaag geloven dat als wij ons als mensheid daarop storten, we die dingen kunnen tackelen.

Ik begrijp dat als je dit leest, je een beetje in de lach schiet. Cheesy, zweverig, belerend, utopisch, naief, ga zo maar door. En dat is precies waarom SXSW werkt: hier komen mensen die dingen doen die je niet kunt bevatten (bereid je maar alvast voor op embeddable body technologie die je smaaksensatie analyseert en producten op maat voor je bestelt) en hier komen mensen die het verschil maken door een bekend verhaal zo te brengen dat het alsnog keihard binnenkomt. En het is de magie van het momentum door de samenkomst van zoveel verhalen op één plek die SXSW bijzonder maakt. Niet per se ‘leuk’ (ja, ik ben nog een beetje terughoudend), maar wel overweldigend bijzonder. Zo, nu weer door naar E 6 Str voor mijn tweede avonddienst. Ciao!

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.