Het slot is van de deur; pak wat je pakken kan!

Ik heb de mond vol over het einde van het huidige copyright systeem, geef af op partijen die hun forten op dat vlak bewaken en schreeuw van de daken dat het roer om moet. Dat zijn woorden. Ben ik goed in. Maar daden bleven uit. Tot nu. Vanaf vandaag mag je doen met me wat je wil. Alles wat je hier van mijn hand vindt, is gepubliceerd onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 licentie.

Ja, dat klinkt ingewikkeld. Het is een van de redenen dat ik er vaak even naar keek, maar het nooit echt heb gelezen. Zonde, want het is eigenlijk heel simpel: je mag doen met mijn teksten, foto’s en filmpjes wat je wil. Gebruiken, sampelen, citeren, achterstevoren uitschrijven en dat inbinden en als boek verkopen. Zolang je mij maar de credits geeft voor mijn aandeel en je je publicatie verspreidt onder precies dezelfde licentie. Dus ook jouw product mag door anderen weer gebruikt worden.

Even dacht ik nog dat ik de licentie wilde waarbij je het wel mag gebruiken, maar niet commercieel mag exploiteren. Of de licentie waarbij je het wel mag kopieren, maar niet mag aanpassen. Maar eerlijk is eerlijk, de dingen die ik doe zijn vooralsnog meer gebaat bij verspreiding met verwijzing dan bij uniciteit zonder bereik. En als je de mond vol hebt van ondernemende journalistiek, is het ook een beetje raar om vervolgens commerciele partijen te weren, toch? Daarom gaat het slot van de deur. Kom binnen en pak wat je gebruiken kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.