Journalist, stop met schrijven en 'maak' je verhaal met het ultieme journalistieke gereedschap: Storify

Ik las net een recensie over de verslaggeving van 3VOOR12 op Pinkpop. Daarna kroop ik met een licht rood aangelopen hoofd in de pen. Om 3VOOR12 te verdedigen en om eens te dromen over een nieuw recensieformat. Maar weet je, fok dat. Niet interessant. Recensie is kleur en discussies erover leiden nooit tot iets. Verspilde tijd. Zonde als ik jullie daar mee lastig val. Terwijl ik je ook zou kunnen vertellen over Storify bijvoorbeeld. Een tool naar mijn hart, omdat het gereedschap is dat gebruikt kan worden om de essentie van journalistiek te vatten.

Ik heb het eerder gezegd, ik zal het nog vaker zeggen: de kern van journalistiek is niet maken, het is filteren. Journalisten denken vaak dat hun geschreven verhaal, hun zelf gefilmde documentaire of hun gemonteerde radio repo de kern is van hun werk, het product waar mensen in geïnteresseerd zijn. Ik zie dat anders. De kern is de keuze van informatie uit een veelheid, om vervolgens die informatie op de best mogelijke manier aan te bieden aan de geinteresseerde. Dat heet service en dat heeft waarde. Dat kan door dingen te verzamelen en als zelf geschreven verhaal te bundelen. Dat kan door zelf materiaal te filmen en er een goede docu of repo van te maken. Maar het kan ook anders. Door geen letter te schrijven, niets te filmen, geen geluidje op te nemen. Kiezen en opnieuw aanbieden voor een doelgroep is pure journalistiek. En Storify is de eerste tool die daar goed op inspeelt.

Voorbeeldje. Een discussie die Jeff Jarvis onlangs startte. Hij stelt dat het journalistieke verhaal als product misschien wel overbodig is in sommige gevallen. Een luxe product. Journalist Frédéric Filloux van The Guardian reageert daar op. Een interessante discussie, die ik voor je had kunnen samenvatten in een paar alinea’s, maar ook zo kan aanbieden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.