Google PlusFacebookTwitter

Journalistieke verantwoordelijkheid

By on nov 6, 2007 in #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ik hoorde er laatst weer een paar: mensen die niet zien dat ze het zelf niet meer snappen. Op de radio was het, ergens tussen Lelystad en Leeuwarden: “Je wil niet weten wat mensen soms schrijven!” Aan het woord was een journalist, hij had het over de impact van de journalist. Hij had het over de verantwoordelijkheid van dat wat je schrijft als reactie ergens op het web. Omdat het zo makkelijk gaat, schreeuwt iedereen maar iets. En hij wilde dus niet meer weten wat lezers ervan vinden als hij iets geschreven had, daar kwam het op neer. Reageren is leuk, maar val de journalist er niet mee lastig… ?

Ok, kort door de bocht. Het ging over die Planet-columnist die gestopt is met zijn blog na allerlei verwensingen en bedreigingen. Fout, hoeven we het niet over te hebben. En mochten je vingers al jeuken, ook ik zit niet te wachten op bedreigingen naar aanleiding van een verhaaltje.

Maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de journalist voor dat wat hij schrijft? Ik ben juist heel blij met de nieuwe journalist, die op zijn beurt weer blij is met reacties op zijn verhaal en ook niet bang om in discussie te gaan en – ja, ook dat mag – zijn ongelijk durft toe te geven als hij het mis heeft. De journalistiek wordt er juist beter van wanneer mensen in aanvulling op hun verhaal iets kunnen toevoegen, of het nu feiten of meningen zijn. De droom van een journalist als je het mij vraagt.

Ja, en als je het dan mis hebt, of een ongezouten mening hebt, krijg je het voor je kiezen. Lullig. Maar niet lulliger dan jouw verhaal in een krant. Ook dat heeft soms verstrekkende gevolgen. En daar wordt je als journalist nu veel sneller op gewezen.

Dus kom maar op met die scheldkanonnades ;)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.