loading please wait..

Ons verhaal

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen er voor om hun horende baby gebaren te leren. Gebarentaal biedt veel voordelen, ook voor horende kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat gebaren de taalontwikkeling stimuleert en kinderen meer zelfvertrouwen geeft. Al vanaf 7 maanden kunnen baby’s gebaren, veel eerder dan dat ze kunnen praten. Voor Renske Douwes Dekker, de oprichtster van “Kindergebaren met Lotte & Max” was het weliswaar een heel ander verhaal.
Het boek en de dvd’s zijn uit nood geboren. Renske, oorspronkelijk filmmaakster van beroep, zocht naar een prettige manier om gebarentaal te leren aan haar toen acht maanden oude tweeling. Eén van haar dochters heeft een canule en kon daardoor niet praten. Omdat Renske alleen boeken en dvd’s voor volwassenen vond, besloot ze zelf een boek en dvd te ontwikkelen, waarmee het leren van gebaren speciaal voor jonge kinderen een stuk leuker en gemakkelijker wordt.
Ook voor de ouders heeft dit enorme voordelen. Je hoeft namelijk zelf geen volledig nieuwe taal te leren, maar je kunt gewoon met je kindje op schoot samen aan de schuifjes trekken en de gebaren nadoen. Of je kijkt over hun schouder mee naar de dvd, waarin door middel van liedjes en verhaaltjes gebaren worden uitgelegd. En op zo’n manier dat kinderen gelijk mee willen doen. Heel veel kindjes zijn gek op Lotte en Max en draaien de dvd’s grijs. En dat is goed want door herhaling leer je. Jonge kindjes verkiezen de dvd’s vaak boven andere programma’s.
De dochters van Renske hadden door haar zelf ontworpen programma een enorme woordenschat opgebouwd, al voordat ze konden praten. Hierdoor kwam ook de gesproken taal veel eerder op gang dan bij leeftijdgenootjes. Het stimuleerde dus op een positieve manier de taalontwikkeling. Maar het allerbelangrijkste was het plezier dat beleefd werd en de band die je samen opbouwt door het communiceren met gebaren.
Naar aanleiding van de voordelen die het opleverde en het enorme succes van het eerste boek en de dvd, ‘Boerderijdieren’, was het een logische stap om een serie te maken: In totaal zijn er 8 dvd’s met alle thema’s die jonge kinderen nodig hebben om zich volledig uit te drukken. Er is een meervoudige aanpak van taal gebruikt, visueel, verbaal en motorisch, waardoor kinderen het makkelijk oppakken.
‘Kindergebaren met Lotte & Max’ hoopt dat heel veel gezinnen, inclusief hun buren, neven en nichtjes, vriendjes en klasgenootjes, gaan profiteren van de voordelen van gebarentaal en hier veel plezier aan beleven.