Google PlusFacebookTwitter

Stop met zeuren, verover je eigen wereld

By on sep 10, 2008 in Muziekpartij | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Afgelopen week sprak ik een band. “De Kift krijgt 230.000 euro subsidie per jaar. Mijn vriendin, die speelt dwarsfluit in een orkest en krijgt 80 euro per uur dat ze oefent voor één uitvoering op één festival. Wat doe ik fout?” vroeg hij vertwijfeld. Volgens mij doet hij niks fout. Hij maakt mooie muziek, hij moet alleen zijn publiek vinden en zoekt daarvoor op de verkeerde plek. Want je publiek vind je niet bij een subsidieverstrekker, ook niet bij Rocknation, je publiek vind je in je eigen wereld, die je kunt creeren door jezelf zichtbaar te maken op zoveel mogelijke manieren. En als je dat publiek weet te verleiden tot uitgaven, ben je klaar.

De Amsterdamse artiest GRAM is er mee begonnen: de zoektocht naar haar harde kern. Die probeert ze nu aan haar te binden met een exhibitionistisch project. “Het proces van een album maken is minstens zo interessant als het resultaat” zegt ze. En dus laat ze iedereen die dat wil, meekijken met de totstandkoming van haar nieuwe album. Ze zal proefversies opnemen, die jij als fan dan live ziet ontstaan, ze zal teksten uitproberen, ze zal alles doen wat iedereen doet die een album maakt. Ze zal ontbijten en balen dat haar broodrooster het begeeft en zwarte korstjes uitspuwt. En jij kunt daar bij zijn.

“Who cares?” De meeste mensen op aarde inderdaad niet. Er zijn maar weinig artiesten waar iedereen van houdt, alle anderen hebben meer haters dan fans. In je eigen kleine dorpje is dat lastig, wanneer je alleen maar voor je vier vrienden en hun aanhang kunt spelen. Maar als je die vier mensen in elk dorp ter wereld vindt, heb je een potentieel miljoenenpubliek…

Potentieel, daar koop je nog niks voor. Terug naar de realiteit daarom. Hoeveel fans heb je eigenlijk nodig om een redelijk leven te kunnen leiden? Vergeet world domination. Think world attention. Stel, je tourt vier keer per jaar, twee keer het vasteland van Europa, één keer popcountry Engeland en natuurlijk ook elk jaar een keer door de VS. Per tour ga je niet meer dan drie weken weg. Stel je doet dat jaar in jaar uit, dan ben je er niet alleen lekker vaak uit, maar dan zou je ook jouw 5000 fans over de hele wereld heel erg goed bedienen en het hen mogelijk maken om per jaar 50 euro aan je uit te kunnen uitgeven. Door ze te laten meebetalen aan de broodrooster die ze stuk hebben zien gaan, door voor ze op te treden, online en in real life, door t-shirts te maken, door…

5000×50=250.000 euro! Pak de helft daarvan, omdat je natuurlijk ook kosten maakt voor het maken van je shirts, de vliegtickets om overal op te treden, nieuwe instrumenten, huur oefenruimte, de webhostingkosten en nog wat van die dingetjes en je houdt meer dan een ton over. Deel dat nog even door vier bandleden en je hebt per persoon pakweg 30.000 euro. Volgens mij heb je dan geen redden meer om te zeuren en ben je ster in je eigen wereld.

Uw stuurman aan wal ;-)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.