Google PlusFacebookTwitter

The Hickey Underworld op Eurosonic: is 10 genoeg?

By on jan 16, 2010 in fiy | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

De nacht is nog niet voorbij. Een paar computers ratelen het vanavond geschoten filmmateriaal naar een vorm die we zaterdagochtend in een montage van The Hickey Underworld kunnen slingeren. Genoeg werk te doen voor het er is, maar nu al voelt de eerste FIY gig van 2010 goed.

Wat was het een schermfeest vooraan! Vier mensen hielden ieder een van de vier muzikanten in het vizier, drie anderen stonden iets daarachter en zorgden voor een extra schakelbeeld. Daarnaast zworven er nog 2 rond. Ik ben zelf gestopt met filmen, omdat elk shot dat ik wilde maken al door iemand anders werd gemaakt. Dat gaf me de tijd om effe lekker los te gaan, en om een vraag te laten opborrelen, een optie op voortschrijdend inzicht te nemen. En ik wil graag weten hoe jullie erover denken.

Is tien niet meer dan genoeg ?
Ik dacht tot nu toe: “Hoe tof is het als je de beelden van alle filmende mobieltjes bij een Paradiso concert bij elkaar krijgt?” Maar vooraan staand bij VERA dacht ik: “Nog tien cameraatjes zou de sfeer beinvloeden.” Het voelde nu nog als een guerilla actie en laten we eerlijk zijn, een flip cam is nog altijd geen cameraman op een verhoging voor je neus. Maar de kritiek dat je niet van het moment geniet als je het – zelfs als je erbij bent – liever op een schermpje kijkt, is natuurlijk niet met een lachje weg te wuiven. Ook al zie ik ook daarbij in FIY een potentiele oplossing: als het publiek zichzelf een beetje organiseert, kan iedereen het concert later terug zien als iedereen slechts één klein stukje voor zijn of haar rekening neemt. Als iedereen 1 nummer filmt, dat deelt, krijg je ook een heel concert.

Maar vanavond zag ik ook een ander mogelijk model, een model dat de concertbeleving op een andere manier intact laat: als, bij een podium met de omvang van VERA, 5 tot maximaal 10 mensen het hele concert filmen met apparaten die voor een goede ondergrens in beeldkwaliteit zorgen, heb je volgens mij echt een geweldige registratie. Waarom is een conventionele cameraploeg bijna nooit groter dan 5 filmers? Geld ja, maar ook omdat je met 5 echt wel zo’n beetje alles hebt. FIY had vanavond het dubbele… Waarom meer?

Alleen omdat het technisch wellicht kan? Waarom niet precies genoeg voor een registratie die zich van de conventionele versie onderscheidt door ervaring en stijl, maar die niet even verstorend/ingrijpend is als een ‘echte’ cameraploeg. Een team van gedreven vrijwillige filmers dat de bodem én de mogelijkheid legt voor iedereen om een persoonlijke context te geven aan een herinnering van een persoonlijke beleving, met eigen beeldmateriaal. Publieksparticipatie zonder de frustratie, FIY optima forma? Of gewoon tijd om naar bed te gaan ;-P

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.