Google PlusFacebookTwitter

Ultieme toekomstjournalistiek: Pandora's Box op 3VOOR12

By on jun 6, 2011 in #3voor12, #stunst, Bereik je publiek | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Voor ik van wal steek en de loftrompet blaas over iets wat mijn oude collega’s van 3VOOR12 hebben geïntroduceerd, eerst een beetje

Ik ben sinds kort ex-3VOOR12-er. En als je ergens weggaat na pakweg 10 jaar, is het loslaten van wat je hebt opgebouwd lastig. Opvolgers doen per definitie niet wat jij zou doen. Het zijn namelijk je opvolgers, geen kopieën. Dat is goed. Ook al betekent het dat je soms op je tong moet bijten. Omdat je dingen ziet die in jouw ogen lijnrecht ingaan tegen alles wat je ooit had bedacht. Het maakt niet uit wie er gelijk heeft. Wat uitmaakt is dat ik niet meer bij 3VOOR12 zit en er me dus niet meer mee moet (willen) bemoeien. Juist omdat ik er zat, moet ik de komende tijd wel een beetje op mijn woorden letten. Dat heeft niets te maken met een gebrek aan journalistiek karakter, wel alles met loyaliteit. En ik ben loyaal aan het platform dat ik geboren zag worden en waar ik meer dan tien jaar mooie dingen mocht doen. Los daarvan hou ik niet van klagers. Ik vind iets afkraken te makkelijk en het kost me teveel energie, die ik liever stop in het zien van de zaken die goed gaan, Omdat die dingen juist energie geven.
Zo, dat is opgehelderd. Tijd voor een ultiem voorbeeld van toekomstjournalistiek: Pandora’s Box op 3VOOR12!

Als maker vind ik radio misschien wel ’t meest spannende medium om te produceren. Het is een perfecte mix van vrijheid (die voor een groot deel ontbreekt bij tv) en inhoud (die een geschreven verhaal kan overtreffen als je jezelf de tijd durft te geven). Een perfecte mix van directheid en spanning: je ziet niks en je kunt niet goed anticiperen op wat komen gaat. Toch heb ik als muziekliefhebber nooit de radio aan. Radio is op zijn best als niche kanaal in mijn ogen. Het massamedium met de 13 in een dozijn babbelaars die de gemiddelde etherfrequentie vullen sla ik over. En ik wil ook geen zender die het programma maken overlaat aan computers die in cement gegoten playlisten recyclet op een manier die zelfs een GroenLinkser te ver gaat. Ik wil iets anders. Het kan anders, zo laat Atze de Vrieze op 3VOOR12 zien.

Artiesten wordt vaak gevraagd naar hun invloeden. Het is voor de artiest een afschuwelijke standaardvraag, maar voor de fans tegelijk ook interessant: waardoor is iemand beïnvloed, geprikkeld, geïnspireerd? Dat wil je weten. En dus laten artiesten zich daar over uit. Soms enthousiast, soms noodgedwongen. Elke keer weer als die vraag voorbij komt.

Atze besloot de vraag niet meer te stellen, maar alle antwoorden per artiest te bundelen. Let wel, geen lijstje in tekst, maar als Spotify Playlist. Het resultaat: een ultiem muziekjournalistiek product: een goede filtering van informatie op de juiste manier aangeboden aan een doelgroep. Het bewijs dat journalistiek andere vormen kan aannemen in een veranderend medialandschap. Een schoolvoorbeeld dat hopelijk navolging vindt.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.