Google PlusFacebookTwitter

Weg met die patenten

By on jul 2, 2011 in #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Donkere wolken pakken zich samen. Patenten vliegen heen en weer en partijen die goed zijn in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, verdoen hun tijd en geld aan schimmige rechtzaken, waarmee ze verzeild raken in een ordinaire oorlog die slecht is voor ons allemaal.

Elke week lees ik wel een bericht over een patent dat geschonden is, een rechtzaak van internetgigant A tegen webreus B. En altijd gaat het over zaken die ik zo voor lief neem, dat ik met mijn naieve hoofd niet begrijp hoe iemand daar nog beslag op kan leggen. Gisteren weer deze, waar Apple en Microsoft samen opgaan met nog wat partijen tegenover Google. Google verloor en patenten die kennelijk gaan over 3G en andere netwerkzaken zijn nu in handen van het consortium waar Mac en Windows voor één keer samen op trokken.

Eerlijk is eerlijk, ik heb geen idee wat het precies betekent. Maar het voelt niet goed. Ik begrijp dat als je iets hebt uitgevogeld, je daar de credits voor mag krijgen en dat je het wil beschermen op de een of andere manier. Maar die patentenoorlog die nu gaande is, gaat allang niet meer daarover. Patenten zijn kogels in een oorlog. En de enige winnaars zijn de advocaten die het allemaal moeten uitvechten.

Daarom zou ik willen voorstellen dat voor iemand de 3G stekker eruit trekt op elke telefoon die geen Apple of Windows logo heeft, we alle patenten per wereldwijd decreet nietig verklaren en alle handel erin illegaal. Alle zaken die beheer verdienen, alle mensen die iets unieks hebben bedacht en bescherming nodig hebben, kunnen terecht bij dezelfde speciale wereldwijde beheer(s)organisatie. Alle andere patenten smijten we gewoon in het digitale publieke domein. Wedden dat de wereld er beter van wordt?

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.