Google PlusFacebookTwitter

Zite, de eerste Last.fm voor journalistieke inhoud?

By on mrt 22, 2011 in #stunst, Gebruikt | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ik roep het al drie jaar: ik wil een Last.fm voor alles wat ik lees, kijk en hoor. Niet alleen voor muziek, maar ook voor de krantenverhalen, blogposts, boeken, films, documentaires, nieuwsuitzendingen en reportages die ik op de een of andere manier tot me neem. Iemand die meekijkt en me vervolgens adviseert. Zite.com is de eerste die dat  – met haar iPad-app –  best aardig doet.

Als ik de verhalen uit SXSW mag geloven, was het een hot issue: hoe monitor je info over/van iemand zo goed mogelijk om hem/haar daarna relevante zaken op maat aan te bieden? Dat is advertentietechnisch interessant, maar natuurlijk ook inhoudelijk. Ik droom al jaren van zo’n service, maar moest de afgelopen anderhalf jaar steeds vaker toegeven dat die andere stroming toch ook wel een kans maakte.

Die andere stroming zegt dat het beste advies komt van de mensen die je kennen. Deel alles wat je doet en de mensen die je kennen zullen je op plekken waar jij dat wil voorzien van advies op maat. “Ik zag gisteren een film die ging over…, echt iets voor jou!” Dat soort tips. Of gewoon als onderdeel van een adviesfunctie op een site. Dat je bij Amazon inlogt en voor je een boek koopt het eerst even langs je Facebook vriendenfilter gooit. Die hoest dan 3 recensies op van vrienden die je persoonlijk kent, waardoor je de woorden op waarde weet te schatten. De afgelopen tijd is dat persoonlijke filter van vrienden me al meerdere keren van dienst geweest.

Maar het blijft een omslachtige manier. Geen vergelijk met Last.fm. Die luister mee en geeft me vervolgens tips. Goede tips. Omdat Last.fm het doorheeft wanneer ik het hele weekend Emiliana Torrini draai, zelfs als ik op Facebook loop te pochen met Dillinger Escape Plan. En precies wat Last.fm doet met muziek, belooft Zite met nieuws en achtergronden. Ik stuitte erop via De Pers, die de app behoorlijk afzeek. Maar na een weekje testen ben ik nog steeds enthousiast.

Hij schijnt slimmer te worden in de loop van de tijd. Omdat je sommige berichten wel aanklikt en andere niet, sommige berichten wel een thumbs up geeft en andere niet. Als die belofte wordt waargemaakt, dan is Zite de eerste Last.fm voor journalistieke inhoud. En wat mij betreft een nieuwe deur die zicht geeft op een boeiende toekomst voor journalistieke inhoud. Gecombineerd met het advies van mijn eigen vrienden misschien wel de toekomst…

Trackbacks/Pingbacks

  1. STUNST » Door de mand gevallen; ik ga steeds minder naar websites - [...] bericht over die band, dat kwam uit Zite, de app waar ik eerder al over schreef. Door te lezen…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.