Twitter

Vertrouwen moet wederzijds zijn

By on mrt 15, 2017 in activism, Toekomstmuziek, Veldonderzoek | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ok, daar zijn we dan. Post-evidence. Vertrouwen als enig overgebleven echte waarde. Net als vroegah! Hoe kan ‘de journalistiek’ werken aan vertrouwen? Voor ik me ga verdiepen in wat anderen al over vertrouwen hebben opgeschreven, dacht ik eerst te beginnen met een lijstje van dingen die ik zo top of mind kan ophoesten. De eerste: vertrouwen is alleen waardevol als het wederzijds is.

Daarmee zie ik al meteen een kans en belangrijke rol voor de journalistiek naast grote techmediabedrijven. Ik schreef in mijn vorige hersenspinsel dat juist zij laten zien dat vertrouwen schaalbaar lijkt te zijn: vertrouwen we niet (bijna) allemaal wat Google ons teruggeeft als we een vraag stellen? Daar is een reden voor: vaak is het antwoord nuttig, wat Google waarde geeft. Stel je voor dat je een persoon kent die elke keer als je een vraag stelt minimaal tien opties geeft waardoor je bijna altijd verder komt. Wat een fijn persoon zou dat zijn.

Maar toch is dit soort vertrouwen ook fragiel. Een balans die snel verstoord is. Neem het vertrouwen dat je hebt in je telefoonfabrikant (klinkt al een stuk minder sexy dan ‘Apple’ he?). Twee keer een toestel wiens batterij te snel leeg gaat, vier keer een vastloper en je vertelt al je vrienden wat een klote-apparaat die iPhone 7 is. Terwijl die vastloper prima door een corrupt appje kan komen en die batterij die te snel leegloopt door al die tracking apps die je zelf hebt geïnstalleerd.

Nee, vertrouwen is meer dan een handige tool of een merkrelatie. En dat is waar de winst ligt, dat is waar de journalistiek onderscheidend en uniek kan zijn naast andere mediapartijen. Als ze de relatie niet benadert als een melkkoe, als een consument- of klantrelatie, maar als een echte relatie, waar wederzijds vertrouwen als basiswaarde aan ten grondslag ligt.