Google PlusFacebookTwitter

20 jaar zea: nog 1 keer Op Weg Naar Stadskanaal

By on nov 2, 2015 in #3voor12 | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Yeah, Op 27 november is het feest! Zea viert twintig jaar Zea in de OCCII. Ik heb er zin in. Nu wel…

Maar godverdomme, wat voelde ik me genaaid. Een jaar lang zat ik in 2001 de vijfkoppige band Zea op de huid als onderdeel van het project Op Weg Naar Stadskanaal, waarin de VPRO drie bands met camera op de voet volgde. Een jaar lang maakte ik leuke filmpjes van Arnold, Remko, Anton, Michiel en Corina. Af en toe schuurde het, maar meestal was het een redelijk gezapig familietafereel. Wat een contrast met de muziek zelf, die altijd zo heerlijk wringt. En wat een contrast met het nieuws dat een maand na het afsluiten van het project komt: de band knalt uit elkaar en Arnold en Remko gaan met zijn tweeën verder. Godverdomme!!

Achteraf zagen we het natuurlijk allemaal aankomen. Veel mooi weer, maar ook weinig chemie. 2001 was het jaar waarin het had moeten gebeuren. Het album waaraan de band toen werkte, was misschien wel dat kind dat een stel soms maakt om de relatie te redden. En we weten allemaal hoe dat afloopt.

Nu zijn we twintig jaar na het begin van Zea. Wat Leonieke (Daalder, @daalder) en ik destijds bij 3VOOR12 wel goed voorspeld hadden, is dat Zea eigenlijk gewoon Arnold de Boer is en dat er maar op één manier een einde aan Zea komt: door zijn dood. Tom Holkenborg is geluidssmid geworden, Dreadlock Pussy ging al snel kopje onder, maar Arnold kun je nog steeds minimaal 2 keer per maand op het podium zien. Als frontman van The Ex en ja, ook nog steeds als Zea. De successen die hij viert, zouden voor 99% van de nu op 3FM klinkende artiesten te klein zijn om het vol te houden. Maar het is alles wat Arnold nodig heeft. En het is precies wat de popwereld steeds meer ontbeert: bezieling, vuur van Olympisch statuur, dat wars van alles blijven branden. Twintig jaar Zea? Pfff, dit is pas het begin. De redding is nabij! Tot over 20 jaar!

Nu online ter ere van 20 jaar Zea: de 18 afleveringen zoals ze eerder op dvd verschenen (Lieve VPRO, willen jullie alsjeblieft even een oogje dichtknijpen voor het goede doel? Danku!)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.