Google PlusFacebookTwitter

Accidental journalism

By on aug 24, 2011 in #stunst, Bereik je publiek, Co-creatie, Gedacht | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Een kleine week na het drama van Pukkelpop en de pittige STUNST-productie op Lowlands zijn we weer op ons fort. Het voelt misschien als mosterd na de maaltijd, maar ik wilde je toch even wijzen op een goed overzichtsverhaal over de journalstieke en sociale aspecten van de Pukkelpop verslaggeving.

Een heldere opsomming, maar ook een constatering die me triggerde. Burgerjournalistiek als constante factor is en blijft lastig. Dat heb ik bij 3VOOR12 jarenlang ervaren. Er is een groep mensen die dat wel doet voor een beperkte periode (de 3VOOR12/lokaal vrijwilligers), maar er is een grotere groep die dat nooit structureel zal doen. Veel experimenten lopen stuk omdat ze juist rekenen op structurele input van die losse groep. Zodra die uitblijft, gaat het mis.

Een van de redenen om Film It Yourself op te zetten bij 3VOOR12 was omdat je dan iets van de bezoeker vraagt wat hij toch al doet: af en toe een filmpje maken bij een concert. Pukkelpop laat zien dat deze groep een nog grotere bijdrage kan leveren aan de nieuwsvoorziening. Iedereen is journalist, maar niet altijd. Tijdens de val van Mubarak veronderstelden we nog een soort noodzaak. Maar die noodzaak kan ook van een heel andere orde zijn. Zodra individuen het gevoel hebben iets te moeten doen, zullen ze de gereedschappen gebruiken die hen ter beschikking staat. En dus publiceren en communiceren ze, met verschillende doelen, maar met een gezamenlijk resultaat: een completere nieuwsstroom en een nieuwe vorm van noodhulp.

De vraag die ik op redacties van kranten al hoor klinken: “Hoe kunnen wij hier een rol in spelen? Hoe kunnen we hier onderdeel van worden, hoe kunnen we dit gebruiken?” Ik hoop dat ze via die route komen tot de enige vraag die zinvol is: “Hoe kunnen we dit nieuwe media fenomeen van accidental journalism beter maken met onze middelen?” Alleen het antwoord op die vraag zal iets opleveren dat individuen straks willen weten en dus gebruiken.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.