Alle begin is makkelijk

Hoe begin je je freelance carrière? Ik heb me laten vertellen dat er van vakantie weinig meer komt als je eenmaal voor jezelf begonnen bent. Geen baas die je tot de orde roept, maar ook geen baas die het probleem oplost als jij er niet bent. En dus ga je niet. Ik zie voor me dat ik zo iemand ben. Iemand die doorgaat omdat het moet. En moeten, dat is een relatief begrip, waar iemand die moeilijk grenzen stelt zichzelf zo in kan verliezen. Daarom ben ik de start van mijn eigen toko begonnen met een vakantie.

Een soort geestelijk trainingskamp, een grote schoonmaak van mijn hersenen. Even niks, behalve veel wind en water, om straks weer vol gas te gaan voor iets waar ik in geloof. Ik ben nog niet gekomen tot geniale nieuwe inzichten, maar na vijf dagen heb ik wel het gevoel dat dit het enige goede begin was. Ik word ’s ochtends weer wakker en ben dan ook echt wakker. Klaar voor de dag, ook al is het pas half zeven. Voor sommigen wellicht een nachtmerrie, maar ik ben het gewend. Als ik mijn ogen open doe, dan begint de dag. En er zijn weinig dagen waar ik geen zin in heb. Maar eerlijk is eerlijk, het laatste half jaar is dat er een beetje uitgesleten. Werd ik pas halverwege de dag echt wakker. Dat is voorbij. Die winst heb ik alvast gemaakt met mijn eenmanszaak :-)