Google PlusFacebookTwitter

Briefje voor wereldleiders in Wales

By on sep 4, 2014 in Gedacht | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ben ik paranoia als ik plots het gevoel krijg dat de wapenlobby achter dit hele oorlogscircus zit? Ja he. Ik weet het. Maar ik schrik ervan. Niet van die onbetrouwbare Poetin. Ook niet van die gruwelijke onthoofdingen die al jaren plaatsvinden, maar ons plots tot op één klik afstand naderen. Nee, dat is het niet. Het is die steeds luidere oproep om te gaan inkopen: veel en snel. Plots roept iedereen dat defensie-uitgaven omhoog moeten en met de huidige status quo vinden zoveel mensen dat ineens heel begrijpelijk. Ik ben nog niet zover. Ik vind het bizar.

Ik vind het moeilijk te geloven dat het bestellen van tanks de meest verstandige zet is om te werken aan een vrediger wereld. Ja, ik vind Poetin ook een onbetrouwbare freak die ons wakker schudde. Maar laten we eerst onze slaap uit de ogen wrijven voor we beginnen te rennen.

Voor we een nieuwe wapenwedloop starten waar enkel wapenproducenten beter van worden, zou ik een ideetje willen droppen ter overweging: (Milit)airBnB: direct huren van benodigd militair materieel. Vooruit, een mooie startup mag er een website omheen bouwen, zodat aangesloten NATO landen makkelijk kunnen kiezen uit het beschikbare materiaal. Nederland mag experts van Boels leveren. En ook over de naam kunnen we het hebben. Maar het idee is helder dunkt me.

Als het echt nodig is dat Europa niet met zich laat sollen en de VS begrijpelijkerwijs vindt dat we misschien eens een paar eigen boontjes moeten doppen, kunnen we die dingen toch huren van de grootste legermacht ter wereld. Kan de VS eindelijk eens wat verdienen aan haar militaire wagenpark. En het is direct beschikbaar. Gewoon inladen en uitladen. Gaat een stuk sneller dan nu vanuit elk Westeuropees land een order voor 100 tanks plaatsen en dan duimen dat ze over 5 jaar klaar zijn voor een prijs die niet groter is dan 200% van de aanvankelijke inschatting.

Ok, iemand moet die dingen besturen, dus soldaten zijn nodig, snap ik. Maar die heb je sowieso nodig, ook als je ze zelf gaat kopen. Een probleem dat we nog het hoofd moeten bieden. En dat kost ook geld. Ik ben niet gek. Ook daar kunnen we het over hebben. Maar het is een probleem dat niet wordt opgelost met militaire kooplust. Dus lieve wereldleiders daar in Wales, denk er eens over na. Het brandt en er moet geblust worden. Maar niet door nu meer brandweerauto’s te bouwen.

Veel wijsheid gewenst

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.