Cureren kun moet je leren

Sinds 1 november cureer ik voor Fast Moving Targets twee kanalen: Health en Media. Cureren is feitelijk niet meer dan filteren en doorgeven. Ik ben inmiddels ook begonnen aan een eenvoudige handleiding voor wie er aan wil beginnen. Ook dat is niet zo moeilijk: de stappen die je moet zetten zijn zo uit te schrijven. Maar er is een groot verschil tussen een goede stuurman aan wal en een kapitein aan boord.

Kapitein, dat word je niet zomaar. Maar je kunt het wel leren. En je moet het dus ook leren. Dat is precies wat ik deze eerste week ervaar. Via Scoop.it cureert FMT onderwerpen. Scoop.it werkt zo dat je eerst moet zaaien voor je kunt oogsten. En welk zaadjes je plant, dat bepaal jij. Zaaien doe je aan de hand van informatiestromen: RSS feeds, blogs, specifieke zoekopdrachten. En daar begint het echte werk. Nu.nl zinvol? Het blog van die ene arts die zo goed bezig is met online hulpverlening? Doe je een dagelijkse zoekopdracht op “Health” en “Media” bij Google? Plant je de twitterfeed van een health goeroe?

Afhankelijk van je keuzes krijg je in Scoop.it een lijst met mogelijke berichten die je aan jouw eigen kanaal kunt doorgeven. DAt is de crux. Want als je te wild gezaaid hebt (“de zoekterm “Health” levert natuurlijk een kansloze hoeveelheid berichten op, net als een twitterfeed van een goeroe die ook foto’s maakt van zijn kinderen in het weekend), wordt het al snel onbeheersbaar. Zaai je te zuinig, dan schiet er te weinig wortel en heb je geen interessante berichten om aan jouw netwerk door te geven.

Precies daarom is cureren een heel journalistieke rol. Jij kiest de bronnen, die jij vervolgens filtert. Daar zit het werk. En dat werk wordt alleen eenvoudiger als je je feeds goed kiest en up to date houdt. Om even een flauwe parallel te trekken: je kunt wel een “genivelleerde zorgpremie”-plan bedenken, maar je moet – om met Mark Rutte te spreken – wel heel goed aan de knoppen draaien voor dat plan iets zinvols oplevert. Precies dat ben ik nu aan het doen. Ik beloof je, ruim voor 2014 heb ik een instelling gevonden die mooie resultaten oplevert :-)