Dag 3-5: that just happened!

En dan vliegt de tijd plots voorbij. Vroeger was ik zo’n gedisciplineerd schrijver, tegenwoordig schiet het er al snel bij in als andere interessante dingen zich opdringen. En dat laatste is natuurlijk een gegeven op SXSW. Op dag 3 heb ik slechts 1 seminar bezocht: Crushing Second Screen: The Ultimate TV Companion, met WWE worstelkoning John Cena. Dat was me een lesje presenteren zeg: elke seconde onderdeel van een goed verzorgde show, waar de WWE natuurlijk meester in is. Maar daar bleef het niet bij. Met een worstelaar die superslim en grappig is komen de harde cijfers goed binnen: 11 miljoen downloads van de app in twee weken, tienduizenden bezoekers dagelijks tijdens live shows op tv, de eerste 1500 uur video nu in de app, 130.000 uur in de wachtrij. Totale waanzin waar je je als cultureel verantwoorde ontwikkelpartner alleen maar de vingers bij kan aflikken.

Daarna vooral in de lobby van het Hilton gezeten en gepraat met mensen. Want daar komt het bijna niet van voor, tijdens en na die seminars. Iedereen is op weg naar, van een volgende hete bijeenkomst, of zit stilletjes te luisteren. En ik wilde nu juist ook eens wat mensen spreken. Dat leverde hilarische en ook inspirerende gesprekken op. Zoals met Tore Rasmussen van Kahnra.com. Tore heeft een redelijk geniaal plan: hij wil in het gat springen dat de binnenkort aangepaste Noorse wet creert. Binnenkort mag er legaal gepokerd worden in Noorwegen. En precies dat wil Tore in de markt zetten: pokeren. Alleen dan niet voor geld, maar voor aandelen in nieuwe startups. Dus als je wint, win je een deel van de mogelijke nieuwe Spotify. Of van Myspace…. tja…

Dag 4 was de dag van de Nederlandse contacten en de trade show. Die laatste dacht ik eigenlijk over te slaan, maar het werd toch een vruchtbaar rondje. Een superkleine 360 camera gespot, een concurrent van de digiring Fin, simpelweg Ring, en natuurlijk de concurrenten van Google Glass, zoals bijvoorbeeld Epiphany Eye Wear. Allemaal apparaten waar je als beetje tech nerd misschien al over had gelezen, maar die hier dan gewoon uit te proberen zijn. En al deze drie zijn wat mij betreft zeer interessant voor ons PHENICX project.

Dat geldt ook voor twee coole startups die ik ontmoette bij Dutch Fellows. Te beginnen met Chordify. Ik had ze al aangestipt, maar vandaag sprak ik uitgebreid met Bas de Haas, de man achter het algoritme dat uit een geupload mp3-tje binnen een minuut de akkoorden vist. Hij had zin om dat ook eens te proberen met klassieke muziek, dus ik hoop hem snel weer te spreken hier in Nederland.

En wat te denken van Streamwatchr, het platform dat Twitter monitort op music tweets en de resultaten teruggeeft als een playlist. Co-founder Manos Tsagkias wist zo op te hoesten dat de zondagochtend een piek levert met tweets over klassieke muziek. Ook dat past heel erg goed binnen de plannen die we met PHENICX hebben. Dus ook daar gaan we snel mee afspreken.

Op dag 5 ook bewust op zoek gegaan naar het gesprek. Onder andere bij een pitch your product-bijeenkomst. Daar veel heel jonge startups, vaak met een idee dat de productfase nog moest bereiken. Niet echt de plek voor RCO Editions, maar ach. Op deze laatste Interactive-dag die ook de eerste Music-dag is ook een paar muzikanten die gewoon hun muziek pitchten. En dus heb ik ook onze eigen RCO Editions even op het strijdtoneel gegooid. Waarschijnlijk de enige klassieke muzieknoot die dit jaar op SXSW klonk ;-)

(NB: Ze vonden het leuk, ik kreeg een beleefdheidsapplaus, waarna de presentator weer door ging met de show, op zoek naar hete nieuwe dingen waar financierders hun geld in kunnen pompen)

En toen? Tja, toen was het weer E 6str avond! Morgen een collage om de taart compleet te maken.