Google PlusFacebookTwitter

De kracht van de massa: I'm a believer

By on mei 31, 2011 in #stunst, Co-creatie, Publiek als maker | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Nooit gedacht dat ik nog eens zo pleiten voor meer geloof. Toch is dat wat dit is: en pleidooi voor geloof in de kracht van samen iets doen. Het zal niet alleen een regering veranderen, ook de manier waarop we nieuws tot ons nemen.

Het hing al in de lucht, maar als het dan echt gebeurt, komt het toch als een verrassing. Het rijkste land van Europa heeft besloten alle kerncentrales te sluiten. Ze wil straks vijftig procent schone energie produceren. Dat is goed nieuws voor de groenlinks-gekleurde persoon die ik ben, maar het is ook inspirerend nieuws voor mensen die geloven in de kracht van een verenigde massa, op elk vlak.

Ik geloof dat mensen zichzelf wel kunnen verenigen en een kracht kunnen vormen die sterker is dan die van de tegenstander, of dat nu een olieconcern of een regering is. Ik geloof dat het kan als mensen er zelf in geloven. We zagen het bij de Arabische lente. We zien het in Duitsland, waar kernenergie toekomstig verleden tijd wordt. De politiek beweegt omdat de massa zich laat gelden, op welke manier dan ook. Dat heeft niets met Facebook of internet te maken, maar alles met de kracht van een groep die samen sterker is.

Precies dat zal ook gebeuren met onze nieuwsmedia. Het publiek beweegt, groepeert, communiceert, publiceert. Zonder zich iets aan te trekken van de regels die kranten, tijdschriften, radio- of tv-zenders hanteren. En ze zullen zichzelf en anderen daarmee een dienst bewijzen. Nieuwsmedia die dat omarmen en samen met hun publiek op zoek gaan naar een vorm om die kracht nuttig in te zetten worden er beter van. Doen ze het niet vrijwillig, dan zal het publiek hen of dwingen of negeren.

En kom nou niet met het verhaal van een mislukte burgerjournalistiek platform. Want daar zijn er genoeg van, dat weet ik. Het is de prijs die we voor de groei moeten betalen als beroepsgroep. De gebroeders Wright stortten ook een paar keer neer voor hun eerste vlucht slaagde. Er is geen andere manier dan veel dingen proberen en keer op keer op onze bek gaan, tot we de juiste hebben gevonden. Als je die prijs vergelijkt met offer dat Egyptenaren, Syriers of Tunesiërs brachten om weer zicht te krijgen op een vruchtbare toekomst, is het een schijntje.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.