Google PlusFacebookTwitter

De verleden tijd van het internet is begonnen: me-medium wint van massamedia

By on jun 24, 2011 in #oneliner, #stunst, general, Publiek als maker | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Komt er dan toch een technologische singularity aan? Na het lezen van dit bericht over de krimp van het ‘gewone internet’ begin ik er weer een beetje meer in te geloven.

Ik stel me soms voor dat ik opa ben en dat mijn kleinkinderen met elkaar kijken naar iets dat ik in een grijs verleden heb gedaan. Voor 3VOOR12 gewerkt, een app gemaakt, dat soort dingen.

Dat kon je dan opzoeken op zo’n ouderwets metalen ding met een glazen scherm en teveel knoppen. Computer heette dat. En die was via WiFi…
Neeeeeh!!! Echt??! Hahaha!!
Echt, vonden ze toen heel tof, dat ze draadloos tekstpagina’s konden binnenhalen op een ding met duizend knoppen.

Het een dialoog die ik me af en toe bewust probeer voor te stellen. Wat ik ook doe, het zal straks per definitie ouderwets zijn. Het ziet ernaar uit dat ik de dialoog moet aanpassen en het kleinkind moet vervangen door kind. Want in Amerika krimpt de tijd die mensen op internet besteden nu al, als je Facebook niet meetelt. Het internet zoals ik dat geboren heb zien worden, het internet van de documenten, het internet waarin Google de scepter zwaait, het internet dat een oneindige groeispurt leek te maken, is over haar piek heen. Wow…

Let wel, tel je dat nullen en enen, dan groeit ook het gewone web nog steeds. Maar er is één beperkende factor die ook voor internet geldt: tijd. Mensen kunnen hun tijd maar één keer besteden. En dat doen we met zijn allen steeds meer mobiel, maar vooral ook meer in een digitale sociale omgeving en minder aan al die andere vormen van mediagebruik.

Al die producerende mediapartijen die vechten om de aandacht, worden ze buitenspel gezet door de mediamens, het “me”-medium? De lokale krant weet dat mensen willen lezen over hun buurt, over dat wat hen aangaat, over henzelf eigenlijk. Een muziekwebsite weet dat festivalfoto’s van bezoekers het beter doen dan bandfoto’s. Is het sociale web het mes dat mediaproducers als middleman eruit snijdt?  Want als mensen zichzelf willen zien en er is een ecosysteem dat dat mogelijk maakt, waarom zou je dan nog je foto naar het RTL journaal sturen als je via Facebook meteen iedereen direct bereikt die je wil bereiken met de “What weather is it in your town” app? Precies.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.