Droogzwemmen met #nero: live webcast en photosynth

“Hoe dan?”

Het is een snel gestelde vraag. Terwijl het antwoord oh zo vaak zo eenvoudig te vinden is. Een live webcast uit de grond stampen, is dat moeilijk? Ja, en nee. Veel meer dan een camera, internet en wat doorzettingsvermogen is er niet nodig, zo bleek afgelopen donderdag, toen studenten van #nero graag bij het interview met Patrick Lodiers wilden zijn op de FHJ in Tilburg. Dat kon natuurlijk niet; ze hadden het druk genoeg met hun projecten.

Maar het kon ook weer wel, omdat student Mark Versteden als project “een evenement live verslaan” heeft gekozen en dit voor hem een perfecte test was. Welke streamingdienst moet je dan gebruiken? En hoe communiceer je dat? Moet er ook een twitterkanaal bij? Allemaal vragen waar Versteden afgelopen donderdag een antwoord op vond door het te doen, samen met een collegastudent. En – niet onbelangrijk – ze er met zijn tweeën ook nog eens voor zorgden dat de andere #nero studenten het interview alsnog live konden volgen vanachter hun computer. Zo makkelijk kan het dus zijn.

Hetzelfde geldt ook voor een ingenieuze fotopresentatie van een zelfgekozen voorwerp. We kennen allemaal Google Streetview. Maar hoe moeilijk is het om dat effect voor elkaar te krijgen met een zelf gekozen en journalistiek relevant onderwerp? Het antwoord: onbeschrijfelijk makkelijk.

Photosynth van Microsoft is bij de gemiddelde ontwikkelaar wel bekend, maar wordt inhoudelijk nog vrij weinig ingezet. Daar zijn redenen voor te bedenken: het is wellicht te ingewikkeld om te maken, misschien ook om te bekijken. Maar liever dan daarover te filosoferen, kiezen we er bij #nero ervoor om dat soort zaken proefondervindelijk uit te zoeken.

De eerste aanname was na slechts een uurtje werk al ontkracht: Rick Waterschoot maakte met een Kodak zi8 een stuk of 50 foto’s, uploadde de hele zooi onder een aangemaakt account en zie daar: de #bdnero redactieruimte in beeld gebracht zoals geen stitch programma, 360 producer of foto-editor het in een dag voor elkaar had kunnen krijgen. Ik ben nu al benieuwd naar het antwoord op de tweede vraag: wat vindt de kijker er eigenlijk van?