Een junk op zoek naar de kick

Drie keer is scheepsrecht. Ron van der Sterren is voor de vierde keer op Motel Mozaique. Nog steeds onverminderd enthousiast. Maar is de kick van het vreemde nog steeds aanwezig, of wordt ook het ongrijpbare Motel Mozaique een gewoon festival?

De vierde keer Motel Mozaique. Mijn meest geliefde festival. Omdat het zo’n ongrijpbare – vergeef me het woord – mozaiek van ervaringen is. Elk jaar weer. Door de muziek natuurlijk. Vorig jaar nog PONI, het jaar daarvoor die gekke Mauro met zijn dracula-act, in 2002 Tom Barman met slechts een pianist. Wow, wat was dat mooi. Maar ook als het niet mooi was, duwde het je wel even uit balans. Hoe tijdelijk ook. Belle & Sebastian. Zo geprezen door de kenners. Maar ik zag de nieuwe Kelly Family. Hier! Shock horror! Dat geldt nog meer voor de niet muzikale onderdelen van het programma. Slapen in een winkeletalage. Ontvoerd worden door een gids en op een vertraagde raketlanceerbasis vastgebonden, niet wetend wat er komen gaat. Met een Prinses van de nacht een half uur in een donkere werkplaats opgesloten. Elke keer dat gevoel: “Waahaat!?!” En de kick die daar onvermijdelijk bijhoort.

Allemaal losse ervaringen door de jaren heen die een ding gemeen hebben: ze vervreemdden me even. Van de overige bezoekers, van een gedachte, ja soms ook van mezelf.

Vandale zegt er dit over:
ver-vreem-ding (de ~ (v.), ~en)
1 het vervreemden, vervreemd worden of zijn van mens en maatschappij
2 [theat.] het houden van afstand tussen publiek en toneelgebeuren om identificatie met acteurs tegen te gaan

Volgens mij hoort er een derde bij:
3 [pers] tijdelijke ervaring van instabiliteit, vergelijkbaar met de euforie als gevolg van het innemen van bepaalde soorten drugs

Mijn vierde keer. Ik ga weer scoren. Maar dit keer pijl ik de kick. Is ie onverminderd groot, of treedt de gewenning op. Zondag weet je het.

(Verschenen bij 3VOOR12 op 15 april 2005)