Eerste take korte film niet gelukt, maar ik geloof er nog steeds in

Mensen vragen me vaak hoe ver Film It Yourself nu eigenlijk is. Het antwoord uit zich altijd in praktijkvoorbeelden. We kunnen automatisch syncen, we kunnen het teruggeven in een interactieve player, we zijn kortom al een heel eind. Maar toch gaat het ook nog wel eens mis. Bijvoorbeeld als je een ambitieus plan hebt om een korte film op te nemen en je app door een update van Apple gehandicapt is…

Op papier zag (en ziet) het er goed uit: de korte FIY film ‘Speeddate’. 8 mensen die in 4 rondes 4 korte gesprekken zouden voeren, gefilmd met onze app. Dat zou in onze player 8 pratende hoofden opleveren, 4 keer. En elke keer zie je dezelfde hoofden, maar voeren ze andere gesprekken, met andere mensen. Welke, dat kun je zelf uitzoeken, door het geluid van twee hoofden aan te zetten en te luisteren of ze met elkaar praten. Een soort Memory, maar dan als interactieve film.

In de praktijk leek het een week geleden ook goed te gaan. Genoeg bezoekers van het Motel Mozaique Festival die wilden figureren in de film en ook genoeg mensen met de app om het geheel te filmen. Co-creation ten top: het publiek was volledig in controle. Alles wat ik hoefde te doen, was de filmpjes selecteren in onze redactie-omgeving, om ze zo te combineren in onze player.

Helaas, ongeveer twee uur voor onze ‘shoot’ ontdekten we waarom sommige filmpjes sinds kort in het niets leken te verdwijnen. Door een update van Apple’s iOS (4.3) werkte onze app niet meer goed. En juist bij de shoot hadden we veel filmers die hun telefoon al hadden geupdate naar die versie. Resultaat: heel veel filmpjes zonder sync signaal, waardoor het maken van de korte film een lange handmatige exercitie leek te worden. Leek, want het is niet gelukt. Omdat ik na een dag proberen heb besloten het niet af te maken. Niet op deze manier. Mijn idee was nu juist dat je zo’n film met een beetje voorbereiding en de goede wil van een aantal mensen zo in elkaar zou kunnen steken. Drie dagen klooien in Final Cut Pro, databases met moeilijke XML-files en weet ik wat nog meer horen daar juist niet bij.

Dus kan ik niet anders dan een week later mijn verlies erkennen: het is niet gelukt. Ondanks de inzet van 8 filmers en 8 figuranten. Maar ik geloof er nog steeds in. Als alles naar behoren werkt, levert FIY op deze manier nog dezelfde dag een toffe korte film op. Kort samengevat: we hebben veel geleerd tijdens de eerste poging, de tweede keer gaat het lukken. Oh, en de app is aangepast, de update zal een dezer dagen te downloaden zijn via de App store. Als ik aan de tweede take begin, lees je het hier!