Google PlusFacebookTwitter

Evenveel recensies als iPads: it could be a good thing

By on apr 8, 2010 in Publiek als maker | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ik verbaasde me er afgelopen week al over: het lijkt wel of iedereen die een iPad heeft gescoord in het eerste weekend er ook een recensie over schrijft. Vermoeiend is dat in de huidige manier van mediaconsumptie. Elke goeroe moet zijn eigen waardeoordeel uitspreken om mee te kunnen doen. Dat maakt het uiteindelijk een beetje zinloos, vindt ook Collignon…

Maar trek die lijn eens verder. Als niet de journalist een oordeel velt over een consumentenproduct, maar de consument, is dat niet een vooruitgang? Eigenlijk is dat geen vraag: het advies dat Last.fm en Amazon je geven, is nu al heel waardevol en als gidsend medium op zijn minst even waardevol als de mening van één journalist.

Ja, ik ben me bewust van het nut en ook de work around: je ‘kent’ de smaak of toon van een journalist of medium en hecht daar zelf waarde aan, waardoor de informatie nuttig wordt. Als Menno Pot iets leuk vindt, ga ik het luisteren, als Gijsbert Kamer iets stom vindt ook. Als 3VOOR12 zegt dat iets tof is, ben ik geïnteresseerd, als TMF iemand tot muzikant van het jaar uitroept, durf ik het over te slaan. Zo geldt dat ook voor niet-muzikale oordelen.

Maar het is wat anders dan een enquêteresultaat, automatisch tot stand gekomen naar aanleiding van de beoordelingen van alle gebruikers van een product. Stel je voor dat niet elke journalist, maar elke eigenaar van een iPad na een dag, een week en een maand op eenvoudige wijze zijn mening kan delen en al die meningen komen samen op een plek. Maurice de Hond en Consumentenbond in één, zonder tussenkomst van die twee! En stel je dan voor dat de jouw bekende journalist vervolgens die resultaten analyseert en er conclusies aan verbindt. Hebben we dan niet de perfecte productbeoordeling te pakken? Een nieuw recensieformat, waarbij én het publiek en de journalist hun zegje kunnen doen?

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.