Google PlusFacebookTwitter

Exit opname professionals?

By on nov 1, 2007 in Publiek als maker | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Vanmorgen druk in de weer geweest met het zoeken van concerten waar ik bij ben geweest. Peeping Tom in Londen, Sufjan Stevens eind vorig jaar in Paradiso, David Sylvian in de AB Brussel, ik was erbij en heb er zoete herinneringen aan. En nu dus live opnames!

Ja, roep het maar: “Oud nieuws, jezus, heb je ook eindelijk YouTube ontdekt?” Allemaal waar. Ja, ik ben van believer veranderd in gebruiker. Maar daar gaat het niet om. YouTube is een hit en nog niet eens halverwege. Ook daar gaat het niet om.

Opnemen op festivals is nu nog voorbehouden aan clubs die rechten clearen bij de artiest, concertregistraties zoals op Pinkpop of Lowlands kosten veel geld en mogen daarna beperkt gebruikt worden op tv en digitale beeldkanalen. Dat lukt niet iedereen. Maar ondertussen is de telefoon veranderd in een digitaal doosje waarmee je alles wat je maar kunt verzinnen kunt afspelen en opnemen. Zoals de mp3-speler het doodvonnis tekende voor de platenindustrie door het album als tastbaar product tot een wegwerpartikel te transformeren, zo zal de 5 megapixel camera op je telefoon veranderen in een 50 mp zoomlens met blue tooth travelmics in de vorm van buttons, en zullen jouw opnames – samen met die van je buren – tijdens een concert, evenement, feestje, ongeluk op straat, beter zijn dan het veel te beperkte, achterhaalde en door buitenstaanders gecontroleerde beeld van de NOS of RTL.

Ik zie mijn helden nu terug op internet, gefilmd vanuit tien camerastandpunten. Hoe lang duurt het nog dat het aantal camerastandpunten vertienvoudigt, dat ik een clip heb zodat ik de camera op mijn pet zet en dus rustig door kan kijken zonder op te letten. Als duizend bezoekers dat doen, is er genoeg beeld om er iets toonbaars van te maken.

En waar zijn we dan? Dan is de club die die beelden bij elkaar schraapt en in elkaar schuift de nieuwe machthebber in tv-land. Je kunt je zelfs voorstellen dat bands op enig moment vragen om goede geluidsopnamen en die dan geven aan deze filmpjesverzamelaar “to make our appearance better..”

Dat alle audio die je zou willen horen binnen afzienbare tijd binnen handbereik is, waar je ook bent, dat geloven al meerdere mensen. Waarom zou dat ook niet kunnen met beeld? Wil je zien waar je was? Grote kans dat het straks gefilmd is. Niet alleen door big brother overheid, maar ook door je kleine zusje met de door jou afgedankte Nokia N95.

En de tv-maker, wie kent ‘m nog, die staat met zijn veel te grote en dure 300 frames per seconde camera gewoon langs de zijlijn.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.