Google PlusFacebookTwitter

Facebook onderzoek naar gebruik journalistieke pagina's: post emotioneel, met een foto en een vraag

By on aug 2, 2011 in #stunst, Bereik je publiek | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Facebook heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van journalistieke pagina’s binnen Facebook om journalisten te helpen. Laten we even niet nadenken over de vraagtekens die je kunt zetten bij een onderzoek dat Facebook doet naar het gebruik van haar platform door journalisten. De toon van het onderzoek is zo opbouwend en focussend op dat wat goed is, dat je de motivatie er wel doorheen ziet druppelen: ook nieuwsmedia en journalisten als individu kunnen veel met Facebook, yeeehaa!! Omdat ik dat ook vind, ga ik de kleur van het rapport even voor lief nemen. Blijft staan het onderzoek en de cijfers. Met leerzame zaken voor veel nieuwsmedia die actief zijn op Facebook. Zelfs voor die met een kritische bril op.

Voor de hand liggende constateringen;

Zo makkelijk is dus winst te behalen wanneer je als journalist Facebook publiek wil bedienen. Ook over de lengte van berichten geen verrassingen: kort is goed, lang is lastig. Interessant zijn de gevolgen van je postvolume: de meeste feedback werd gegenereerd door pagina’s die tussen de 5 en 10 posts per dag deden, regelmatig verdeeld over de dag. Meer posten mag en wordt gelezen, maar de interactie neemt af.

Het onderzoek heeft ook gekeken naar de inhoud. Emotie staat op 1, provocatie op 2, opbeurende verhalen op 3. Nieuws, hard nieuws, breaking nieuws. Allemaal interessant, maar minder als je ze niet de juiste kleur geeft dus :-)

De eerste analyse van de resultaten vind je hier. Komende tijd komen er nog meer analyses van de resultaten uit het onderzoek door de Journalists groep.

[wp_connect_comments href=”” width=”480″ num_posts=”6″ colorscheme=”light” /]

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.