Google PlusFacebookTwitter

Fink Meets RCO: vergeet second screen, dual screen is coming

By on aug 29, 2012 in #stunst, Bereik je publiek, Toekomstmuziek | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Zoals met zoveel dingen is timing ook voor het aanbieden van een nieuwe tv-ervaring van doorslaggevend belang. In dat opzicht is de vandaag gepubliceerde Fink Meets RCO app perfect getimed.

Weet je nog? Met de komst van internet kon iedereen een website maken. Pas toen het starten van een blog even makkelijk werd als een mail versturen, ging iedereen het ook doen. Met de digitalisering van muziek leek het hek van de dam. Pas toen de mp3-speler iPod heette en Napster veranderde in het allesdekkende palet van iTunes Store en Pirate Bay, brak de muzikale uitgeverswereld echt in tweeën.

Zo kon je ook ooit op hippe cd-roms en later op dure dvd’s switchen tussen verschillende ‘angles’. Maar wie deed het? Niemand. Omdat het een gimmick was en geen echte toevoeging aan je beleving. Bovendien moest je een ‘remote control pro’ zijn om überhaupt te kunnen schakelen. Niet heel gek dat slechts een enkele uitgever ermee wilde spelen.

Toch is de mogelijkheid om aan een videomoment extra ‘angles’ of lagen toe te voegen even revolutionair als de eerste hyperlink die je in een tekst aanklikte. De vandaag gelanceerde Fink Meets RCO app laat zien waarom.

Fink speelde samen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest het Koninginnenachtconcert. De eerste versie van de iPad-app liet een mooie registratie zien van dat concert. Leuk voor het orkest, te gek voor de Fink-fans.

Maar vandaag kwam er een hele andere dimensie bij. Vanaf nu kun je samen met Fink het hele concert terugkijken. De band geeft op je iPad commentaar op dat wat je hoort en ziet op je televisie. Hetzelfde geldt voor een van de muzikanten, de dirigent, de arrangeur. Ook kun je meer lezen over hetgeen je hoort.

Waarom is dit hetzelfde, maar dan anders? Waarom is dit de iPod die de mp3-speler veranderde? Ten eerste omdat gemak en functionaliteit eindelijk elkaar versterken. Geen geklooi met een ingewikkelde afstandsbediening om ook de afgekeurde camerabeelden te zien. Wel extra informatie, op maat gemaakt en te bedienen met een eenvoudige ‘swipe’ die de boel naar je tv stuurt . Het voelt als magie. Je veegt en het concert vliegt naar je tv. Je veegt weer en hup, je focus wordt verlegd naar een commentaar terwijl de muziek doorklinkt en op je iPad zichtbaar blijft. Ja, niks nieuws onder de zon. En toch ook: ja, dit is echt anders. Second Screen is de hete term van het moment, maar dual screen heeft de toekomst.

Ook dit heb jij als doorgewinterde mediaconsument natuurlijk al gezien. Het Obsessed With Sound project waarbij Philips een optreden van het Metropole Orkest en Bauer heel mooi heeft verpakt, is een sprekend voorbeeld. Maar het is ook een eenmalige tour de force, gemaakt voor het web. Fink Meets RCO is dat niet. Er zit veel werk in. Maar het zit ook in een helder format, dat gekopieerd kan worden met andere inhoud. De productie is niet ingewikkelder dan dat wat mediapartijen nu al doen bij veel evenementen. Wat ontbreekt is de perfecte contextuele verpakking.

Tot nu dan. een app die iPad en tv met elkaar verbinden zoals dat alleen in je dromen gebeurde. Ik kan niet wachten op de volgende dual screen productie.

PS: ik ben niet de neutrale journalist. De app is gemaakt door mijn vrienden van Videodock en Noodlewerk. Ik mocht heel af en toe meedenken en mijn mening geven. Maar dat maakt in dit geval niets uit. Als je de app probeert, zul je tot dezelfde conclusie komen :-)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.