De #fiy app is slechts het begin (1): concerten

Anderhalf jaar lang droomde ik van een manier om de vele concertvideo’s die je na elk concert op Youtube vindt automatisch te combineren met de goede geluidsopnames die we bij VPRO’s 3VOOR12 vaak maken van datzelfde concert. Met de lancering van de FIY app is die droom uitgekomen. Het voelt als een doorbraak. En toch is het nog maar het begin.

We hebben het allemaal honderd keer gezien: filmende mensen bij concerten. Het was ’t zaad dat FIY verwekte. Al die beelden die op Youtube staan, los van elkaar. En op 3VOOR12 tegelijkertijd zo vaak het hele concert in geluid. Wat als dat eens vanzelf bij elkaar kon komen? Dat is de vraag waarop we met de FIY app nu antwoord geven. Als dat kan, gebeurt er dit: mensen filmen onafhankelijk van elkaar 1, 2 of misschien wel 3 nummers, vaak tegelijkertijd. Leuk voor jezelf, maar samengevoegd met alle andere filmers een nieuwe concertbeleving waar je als fan en/of aanwezige achteraf je ogen uitkijkt.

Nog even ’n FIY concert in de praktijk op een rij:

  • Inspanning: iedereen filmt 1 tot 3 liedjes tijdens een concert
  • Resultaat: je hebt het concert waar je bij was in zijn geheel vastgelegd door zelf 10 minuutjes te filmen
  • Doelgroep: Bezoekers van concert, fans van betreffende artiest
  • Promotie: via betrokken filmers die potentiële kijkers zelf inlichten via sociale netwerken en via (fan)site(s) artiest
  • Kijkdichtheid / doelgroepbereik: voorzichtige schatting: meer dan 60 procent…

Dat de toeschouwer soms beter filmt dan een professionele camera, dat de toeschouwer filmt als er geen andere cameralens aanwezig is, en dat dat vaak heel vermakelijk, nuttig, interessant en regelmatig ook belangrijk kan zijn, weten we dankzij Youtube, de grote opbergzolder voor alle filmers. Nee, mensen die met een matige camera van hun mobiele telefoon filmen, kunnen niet wat een professionele filmcrew kan. Ze is geen concurrent op kwaliteit. Tegelijkertijd kunnen vele publieke filmers wanneer ze op deze manier zonder enige moeite kunnen samenwerken iets wat geen enkele crew ooit voor elkaar krijgt. De FIY concertmontages laten dat nu al zien. Mijn gevoel zegt dat ook dat nog maar het begin is.

(Dit verhaal verscheen ook op www.filmityourself.nl)