FIY verpest de sfeer niet, ze legt ‘m vast

Vriend Niels Post sloeg de eerste test van FIY bij The Horrors donderdagavond gade en gooide vandaag een interessant punt op: “Vind je niet dat het de sfeer verpest bij een concert, al die mensen met camera?”

Ja, ik vind het raar dat je 30 euro voor een concert uit wil geven om vervolgens niet naar een podium te kijken, maar naar een stukje glas van 5 bij 3 centimeter. En ja, ik kan me voorstellen dat het de sfeer verpest als iedereen het hele concert op die manier “beleeft”.

Maar wiens probleem is dat als anderen daar toch voor kiezen? Vind jij het vervelend als iemand in de trein belt? Velen zullen nog steeds “ja” zeggen, maar het zijn er al heel wat minder dan tien jaar geleden. Dat zal ook gebeuren met filmen bij concerten.

Als je dan ook nog bedenkt dat een camera verpakt als band button geen science fiction is, dat het denkbaar is dat je straks het hele concert kunt filmen zonder dat je je arm in de lucht hoeft te houden omdat die button op je pet zit, zie je hoe tijdelijk dit probleem bovendien is.

Veel mensen filmen nu al stukjes concert. Je kunt je afvragen waarom, je kunt pleiten voor een verbod. Maar je kunt ook kijken hoe we er iets nuttigs mee zouden kunnen doen. Stel het je voor: in plaats van een half uur film je slechts één heel nummer. Je doet dat voor FIY en je weet dat jij het derde nummer moet filmen. Voor die kleine inspanning (je mist minder dan de gemiddelde bezoeker die drank gaat halen tijdens een concert) krijg je het hele concert in beeld terug, omdat je weet dat alle andere nummers door je FIY vrienden om je heen gefilmd worden. En stel dat dat dan het meest bijzondere concert is dat je ooit hebt gezien, van een band waar de massamedia met hun grote camera’s pas over twee jaar lucht van krijgen. Hoe blij ben je dan met die complete registratie? Nou? Dat dacht ik al ;)