Het hoeft helemaal niet sync: dirigeer 12 muzikanten in NYC en maak je eigen soundscape

FIY combineert meerdere video’s die een relatie met elkaar hebben tot één kijk en luisterervaring. Ben je op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip, dan spuwt FIY zo een combivideo voor je uit. 5 mensen filmen 1 nummer bij een concert en voila: concertvideo! Tof, vinden wij. Maar dat er veel meer kan met FIY, zelfs als het niet sync is, laat dit voorbeeld zien.

(click to play it…)

Mensen maken muziek, alleen, op hun kamer, op straat, in de gang van een gebouw. Dat zetten ze op Youtube. De videovergaarbak waar elke minuut van de dag meer dan 24 uur video wordt gepubliceerd. Een speld dus, in een hooiberg die groter is dan al het vee in ons land op kan. Maar pas je de juiste filters toe, combineer je de juiste blokjes op de juiste manier, dan ontstaat er iets nieuws, dan kan die ene video van jou van belang zijn binnen een groter geheel.

In dit geval vormen een aantal losse video’s een interactieve soundscape machine. Iedere kijker verandert in een groot geluidskunstenaar. Je kunt het niet verkeerd doen, elke compositie is even bijzonder. Het laat niet alleen zien dat er vele manieren zijn om FIY te gebruiken, maar toont voor mij ook aan dat er geen “information overload” is, maar slechts “a filter crisis” zoals Clay Shirky het zegt.

In de veelheid aan informatie die op dit moment wordt gepubliceerd is nog zoveel moois en zinvols te halen, als je maar het juiste filter toepast. In dit geval heeft Darren Solomon de moeite genomen om 12 video’s met bepaalde kenmerken uit de Youtube grabbelton te graaien en die als geheel weer aan te bieden. Twintig video’s, zonder echt begin of einde, in hun eentje redelijk kaal, maar in deze context zonder enige moeite bijdragend aan een soundscape waarvoor je tien jaar geleden alleen maar bij kunstfestivals terecht kon.

In één woord: wow!

(In eerdere versie sprak ik over 20 video’s in dit verhaal. Een vergissing. Ik had het toen nog over deze DIY soundscape, ook van Solomon. Pas daarna stuitte ik op de overtreffende trap waarbij Solomon ook geolocatie gebruikt. Maar wel met “slechts” 12 video’s…)