Twitter

Het nieuwe beleggen: optie op concertkaartje!

By on aug 28, 2008 in Muziekpartij | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Het toppunt van speculeren: betaal nu alvast voor iets dat er waarschijnlijk aan staat te komen. Zo kun je al kaartjes kopen voor het U2 concert dat Live Nation straks gaat organiseren. Bij Worldticketshop (.nl). Die heeft gehoord dat Live Nation een tournee in de planning heeft staan.

Alleen ontkent Live Nation dat nu. Of dat waar is, of dat Live Nation de boel lekker opschuift om Worldticketshop aan te pakken, is heel grappig, maar eigenlijk niet interessant. Interessant is of dit mag? Mag ik jou nu geld vragen als ik je beloof dat ik dan voor jou een kaartje regel voor een show die er straks misschien aankomt? Daar vraag ik nu al een bedrag voor, terwijl de prijs nog niet bekend is. Een absurde situatie natuurlijk. Want je kunt het straks net zo goed zelf kopen. Maar het feit dat jij of ik iets absurd vinden, is ook niet belangrijk. Bovendien kan het in mijn voordeel uitpakken, maar theoretisch ook in jouw voordeel: je bent verzekerd van een kaartje tegen een gegarandeerde prijs. Misschien is de echte prijs straks veel hoger!

Misschien is de huidige aanbieder een boevenclub. Er is geen garantie en of je je geld terugkrijgt, is ook op geen enkele manier duidelijk. Zou je er een advocaat op loslaten, dan had je vast een zaak. Maar dat zijn futiliteiten want makkelijk te ondervangen problemen. Met geregistreerde en door een inspectiedienst gecontroleerde ticketshops die zich houden aan een afgesproken gedragscode ben je er al uit. Sterker nog, het is al eerder gedaan. Als dat niet mag, dan kan de handelsbeurs zijn deuren ook sluiten.

Als het wel mag – en het zou raar zijn als het niet mag terwijl de halve economie draait op een vergelijkbare koehandel in lucht – dan zal het er komen en is alle gepiep over de huidige ticketshops slechts gezucht en gesteun van tegen elkaar vechtende spelers in een zich ontwikkelende markt.