Twitter

Ik wil meer ‘filter bubbles’!

By on jan 19, 2017 in Gedacht | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Eén woord is blijven hangen van mijn bezoek aan VPRO’s Medialab op Noorderslag afgelopen weekend: bubble. Of eigenlijk twee: filter bubble. En ik werd er heel recalcitrant van. Ik wil er niet minder, maar meer!!!

Tuurlijk, het is niet goed als je alleen nog maar wordt bevestigd in je eigen ideeën en niet langer in aanraking komt met anderen en diens kijk op de wereld. Ik heb er geen enkel bewijs voor, maar kan me voorstellen dat het bijdraagt aan een nieuwe vorm van verzuiling, aan vervreemding, aan segregatie. Maar jongens, niet ALLES is een filter bubble! En niet elke filter is slecht, niet elke variant van groepsvorming is verkeerd.

Ik ben bijvoorbeeld heel content met mijn muzikale filter bubble. Als je van country houdt, krijg je alleen maar meer van hetzelfde! Ja, en? Fijn toch? Of moet Spotify jou opvoeden: “Je luistert wel erg veel naar country, het wordt hoog tijd dat je eens een beetje trance tot je neemt!” Wat een onzin!

Dat zo’n filter gebaseerd is op wat anderen luisteren en hem daardoor voor de kenners voorspelbaar maakt, of simpelweg niet echt helpt bij het ontdekken van nieuwe muziek, tja. Dat is enerzijds technologie die nog niet af is en anderzijds het probleem van het verkeerde gereedschap voor een klus: als jij jezelf rekent tot de categorie smaakmaker, dan gaat de ‘meer van hetzelfde’ feature je nooit helpen natuurlijk.

Dus… zoek je nieuwe muziek? Ga dan ook zoeken, maar doe nou niet alsof de recommendations-functie in je streaming dienst onderdeel is van het kwaad dat filter bubble heet.

Sterker nog, als twee bubbles samenvallen, dan wordt het pas echt fijn. Dan kom je thuis op een vreemde plek! Dan onstaat er een band op basis van herkenning. Voorbeeldje: ik klim. Daar hebben ze het nooooit over voetbal, of schaatsen. Soms over yoga. En ze draaien er muziek. Het is de enige plek waar ik keer op keer muziek hoor waarvan ik denk “tof!” Vaak omdat het iets is waar ik al dol op was, soms ook hoor ik iets nieuws. Mijn punt: bubble in a bubble!! Klimmers (die van de Klimhal Centraal in Amsterdam en in West tenminste) houden van klimmen en op de een of andere manier kennelijk ook een beetje van dezelfde muziek! Heeerlijk!!! Ga ik van bruisen (ok, die was flauw…)