In elke bedreiging een kans: Apple zet Film It Yourself op de kaart

Gisteren en vandaag door veel mensen gewezen op een patent dat Apple aangevraagd zou hebben. Kennelijk heeft ze een techniek ontwikkeld waarmee ze – op verzoek van een rechthebbende – de filmfunctie van een iPhone kan blokkeren. Sommigen zien er een goede kaart in tijdens onderhandelingen met de muziekindustrie, mijn bekenden zagen er het einde van Film It Yourself in. Ik zie vooral een patent dat goed dienst kan doen als een van de vele op de stapel waar we niets meer van horen.

Ten eerste is mijn concept gespitst op het filmen bij gebeurtenissen waar rechthebbenden mee instemmen. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat Apple in zijn techniek de mogelijkheid inbouwt om mensen erop te attenderen dat ze alleen mogen filmen met de app waar rechthebbenden mee hebben ingestemd: mijn app dus.

Maar zover komt het volgens mij niet. Omdat zo’n functionaliteit alleen werkt als je alle filmers kunt platleggen. Biedt Apple de mogelijkheid, maar zitten de Android filmers goed, dan geeft Apple filmers dus een reden om op Android over te stappen. Dat zie ik niet gebeuren.

Tot slot is zo’n actie een extreem geval van tegen de stroom in zwemmen. Tuurlijk, er zijn altijd artiesten die mediapartners op festivals geen toestemming geven om een show op te nemen. Nu niet minder dan tien jaar geleden. Maar er zijn er steeds minder die het publiek verbieden opnames te maken. Je inkomstenbron beschuldigen en criminaliseren werkt niet, beseffen steeds meer artiesten. En als ze het doen, zet het weinig zoden aan de dijk. In het Concertgebouw is handhaving nog wel mogelijk, maar in een popzaal? Nee, ook dat zie ik niet gebeuren. (Ok, Tool verbood ooit mobiele telefoons tijdens een concert. Dat kan ook natuurlijk…)

Het enige wat ik wel zie is een piek in de bezoekersaantallen en een piek in de app downloads. Omdat ik gisteren op meerdere plekken die schreven over het patent een reactie heb geplaatst in de comments, met een linkje naar Film It Yourself. Ja, in elke beperking schuilt een kans ;-)