Google PlusFacebookTwitter

Laat die bubbel maar barsten!

By on mei 27, 2011 in #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Het hangt in de lucht, in de wandelgangen van alle zelfverklaarde inernetdeskundigen en sociale media goeroe’s: een nieuwe ‘internet bubble’. Facebook tikte begin dit jaar de 50 miljard dollar lat aan, Linkedin werd vorige week in één dag bijna drie keer zo veel waard en kwam tot de 10 miljard. Dat kan niet lang meer goed gaan. Ik las overtuigende analyses die tot in detail uitlegden dat de situatie van nu precies dezelfde is als tien jaar geleden. De piek is bijna bereikt. PANG! Ik kan niet wachten.

Wat betekent het, het klappen van zo’n bubbel? In veel commentaren proef ik een soort hoop naar stilstand, of nog erger, het verlangen naar een stapje terug. Net als tien jaar geleden? Laten we nog even terugblikken. We hadden allemaal World Online aandelen en gingen massaal in het schip (ok, ik had drie bekenden die aandelen hadden). Cowboys met wilde plannen haalden bakken geld op en kwamen niet verder dan het uitbetalen van hun eerste salaris.

BOEM!

En toen? Stopte het internet? Zijn er daarna geen wilde plannen meer bedacht en succesvol uitgevoerd? Was World Online de laatste service provider waaraan iemand geld verdiende? Natuurlijk niet! Een bubbel is niet meer dan een noodzakelijke schoonmaak voor de volgende stap gezet kan worden. Mensen vergelijken internet vaak met een kind. Daar hoort een peutertijd en een pubertijd bij. Die uit zich in de vorm van puistjes die soms pijn doen, maar wel de rotzooi afvoeren.

Internet verdween niet in 2000. En de manier waarop wij tegenwoordig met elkaar communiceren zal nu niet weggevaagd worden als het luchtkasteel inzakt. Web 2.0 is niet het eindsation. Ja, Linkedin kan als een niet geknoopte ballon leegfladderen, het is zelfs denkbaar dat Facebook implodeert. Maar het zal de dinosaurussen die hopen dat zaken daarna weer “normaal” worden niet redden. Privacy gaat samen met de cd en de dvd de geschiedenisboeken in, delen is het nieuwe zijn, de krant verdwijnt, een tijdschrift verschijnt straks als jaarlijks fotoboek en een wekelijkse digistream op je tablet en tv wordt nog meer dan nu van ons allemaal. Dat is geen goeroepraat, het heet ontwikkeling, zichtbaar voor iedereen die niet te bang is om zijn ogen open te doen. Geen ‘bubble’ gaat dat tegenhouden. Sterker, het zal het kaf van het koren scheiden zodat we net als tien jaar geleden na een kleine pauze kunnen doorschakelen naar de volgende versnelling. Dus hou op met dat gezeur en stap in. En doe je riem om!

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.