Nieuwe wapens voor defensie!

Ieder bedrijf is een mediabedrijf. Wist je ’t? Ik las t laatst ergens. Lees maar. ’t Snijdt best wel hout. Iedereen wil wat verkopen, of het nu een boot of een boodschap is. En veel bedrijven doen dat heel slecht. Deze week kwam er bijvoorbeeldl weer een dode militair uit Afghanistan.  In het nieuws sprak een woordvoerder. Nouja, woordvoerder. Een militair die het woord van het papier aan de camera voerde. Hij betreurde het, zo las hij op zijn briefing. Dat kwam al heel goed over. Je kon echt zien dat hij aangegrepen werd door het trieste nieuws. Een persoonlijk bericht van een betrokken collega. Maar er was meer. Hij vertelde ook nog even dat hij en zijn maten zich enorm gesteund voelden door het Nederlandse volk en deelde tussen de regels door nog even mee – nog steeds enorm bevlogen – dat er ook successen geboekt worden! Ja, successen lieve mensen. Er gaan dingen goed daar in het verre oosten! Wist je niet he?

Dat is toch raar! Waarom wacht je met het goede nieuws als je ook wat slechts te vertellen hebt. Is dat het gevolg van de zoet na zuur doctrine van Balkenende? Waarom lezen we niet elke week, of op zijn minst elke maand een bericht over iets dat goed gaat in Afghanistan?

Kijk, je moet de mensen niet gaan voorliegen. Daar prikken we, hoe lang het soms ook duurt, doorheen. Als je daar te pletter geschoten wordt en je klem zit in je hokje, heeft het geen zin om foto’s te sturen van vriendelijke burgers die nu eindelijk eens die geïmporteerde mais kunnen gaan verbouwen om van de papaver af te komen. We don’t buy it! Maar als je als Defensie daar aan het ploeteren bent om iets te bereiken en je bent bereid wapens in te zetten, waarom durf je dan niet de pers te voeden, ja bespelen zelfs, om zo ook de publieke opinie te beïnvloeden. Dat snap ik niet. Je wil een land veranderen, maar je durft in eigen land mensen niet eens een mening te veranderen? Dan kun je net zo goed stoppen. Oorlog is in deze eeuw meer dan twee fronten waar de een de ander kan verslaan. Dat is geen nieuws. Behalve dan voor Defensie, die echt toe is aan nieuwe wapens in de vorm van spin doctors en slimme communicatiemanagers.

Mochten ze er aan beginnen, dan heb ik een tip: embedded soldiers. Dus geen journalist meenemen naar Afghanistan, maar een korporaal under cover als journalist van de GPD. Dan maak je vorderingen!