Pinkpop is begonnen

Het terrein is nog niet open, maar voor velen is Pinkpop al begonnen. Hier, in de trein, waar Deense reizigers dichtbij voelen alleen al omdat ik denk dat ze ook naar Pinkpop gaan. Op de snelweg, waar mensen samen in de file staan. Online, waar bezoekers op weg hun verhaaltjes al delen via alle mogelijke sociale netwerken.

Elk jaar ga ik op zoek naar het Pinkpopgevoel. Dat is sinds ’t eerste verhaal dat ik voor 3VOOR12 schreef op Pinkpop in 1998 een beetje mijn serie geworden. Ik, die best een beetje ijdel is, en daarnaast als Limburger een gekke liefde voelt voor dit festival dat qua beleving eigenlijk steeds verder van me af is komen te staan.

Dat maakt het ook lastig. Hoe vaak kun je zeggen dat het om de sfeer gaat? En hoelang hou je dat vol als je eigenlijk moet toegeven dat je jouw vrienden hier niet meer tegenkomt? Vorig jaar poogde ik nog in een soort van identiteitscrisis-invalshoek oude vrienden op het terrein te vinden. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Sterker nog, het was voor het eerst dat privé en werk zo dicht bij elkaar kwamen dat er nog een paar goede gesprekken nodig waren om goede vrienden te behouden.

Dit jaar vier ik mijn tiende verjaardag als 3VOOR12 medewerker. Tijd om het anders te doen. Elk jaar probeer ik een beetje in de huid van de bezoeker te kruipen en daar dan over te berichten. Dit jaar niet. Ik heb besloten als bezoeker te gaan. Met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Geen mooie douche in het hotel, geen catering backstage. Ik ben de bezoeker die een gratis kaartje heeft gekregen van 3VOOR12 en in ruil daarvoor zijn ervaringen deelt. Ik zit niet in de bus met collega’s. Ik ga straks gewoon met de meute mee richting de camping. En als de eerste camping vol is, ga ik niet mijn privileges gebruiken om er toch op te komen. Dan slof ik verder met de rest, richting de andere camping.

Rustig maar. Ik ben niet ruiger dan de rest. Het is gewoon tijd voor een andere invalshoek. Of eigenlijk voor de oude aanpak. Want voor ik bij 3VOOR12 werkte, ging ik zo vaak naar festivals: in mijn eentje, soms niet eens een tent mee, in de vaste overtuiging dat ik wel ergens terecht zou kunnen, bekenden of nieuwe leuke mensen zou ontmoeten. Dat is altijd goed gegaan. En als het niet ging, lag ik lekker buiten in mijn waterdichte slaapzakhoes. Niet zielig, wel een beetje pocherig ja. Ik vond dat leuk. En ik vind het nog steeds leuk. Denk ik. We gaan het zien :)