Google PlusFacebookTwitter

Revolutie-alarm: is Newsstand voor RSS wat iTunes voor mp3 betekende? Gaan journalisten op kleine schaal geld verdienen als independents?

By on jun 7, 2011 in #oneliner, #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Maandag was ie er weer: Steve Jobs. Dunner dan ooit, genietend van de staande ovatie. Stemmetje nog ijler dan de laatste keer. Appvrienden Jorn en Martijn zaten in de zaal. Hebben ze ook de handen rood geslagen voor de messias van dit decennium? Zagen ze ook dat tussen alle bombarie rondom iOS5, Lion en iCloud opnieuw een potentiële revolutie werd aangekondigd met Newsstand?

Meest zichtbaar was iCloud. Apple liep voorop met de iPod, iPhone, iPad, iStore, maar doet met iCloud vooral mee met Amazon en Google. Ander in het oog springend gegeven was een aantal features dat is toegevoegd aan iOS5. Velen zijn kopieën van succesvolle diensten die door andere partijen al als stand alone werden aangeboden. Er is nogal wat discussie over die aanpak. Maar ook dat is

Mijn eerste planet internet pakket bood een pakket met een programma om nieuwsgroepen te lezen, een programma om te ftp-en, een programma voor elke dienst eigenlijk. Later verdween alles in de browser. Thank god. Ik baal dat ik onlangs 10 euro betaalde voor een oplichter die WiFi sync aanbood, maar ben blij dat Apple het nu integreert. Zo gaan die dingen. Het is de inmiddels beproefde route voor een update: kijk wat mensen echt missen en dus zelf aanvullen via losse applicaties, en bouw dat na of neem het over. Everybody happy.

Toch was hij er in potentie wel, die revolutie: Newsstand is er! Na de eerdere introductie van een betaalmodel in apps voor periodieke publicaties kon je er op wachten. Ook kon je uitrekenen hoe hij er ongeveer uit zou zien en zou werken. But it ain’t true before it’s true. Nu dus. Ik ben heel benieuwd hoe Newsstand gaat lopen. Want wat is de nieuwsstand nu meer dan een aangeklede RSS feed met een betaalpoortje ertussen? Precies, niets meer dan dat. En toch kan een geslaagde introductie alles veranderen. We hebben het eerder gezien.

Voor de iPod er was, waren er al mp3 spelers. Voor de podcast er was, bestonden er al mp3’s. Vriendin Jonne legde mij ooit uit dat de echte verandering altijd ruim voor het feitelijke omslagpunt, voor de daadwerkelijke zichtbare revolutie ligt. De revolutie is feitelijk het afsluitende feest van een geslaagde transformatie. Is dat nu ook zo? De iTunes store maakte van de iPod meer dan een mp3 speler. Ik ben dan ook heel benieuwd of de Newsstand de laatste steen is aan het gebouw dat van de iPad en RSS feeds een sexy journalistieke beleving maakt. Eentje die ervoor zorgt dat we geld betalen voor verhalen zoals we geld betalen voor muziek? Per stuk, voor pakweg een euro.

En als dat zo is, wie verdient er dan aan de Newsstand? Wat nu al vaststaat is dat Apple een deel zal opeisen en dat deel zal ten koste gaan van de winsten bij de huidige verdieners in de sector. Ook kan Newsstand nieuwe deuren openen. Gaan journalisten zich net als artiesten verenigen onder de paraplu onder kleine independents? Ze zijn er nu al, de agenten voor content, maar ze zouden zomaar eens goede business kunnen opleveren als ze via een iTunes store voor verhalen – want dat is de Newsstand – gemakkelijk inkomsten kunnen verdienen. Het zal nooit zoveel zijn als de inkomsten van een goed lopende krant. Maar dat hoeft ook niet als je zo’n krant helemaal niet drukt.

Er is één verschil. de iPod was sexy. Het maakte van de cd een lelijk schijfje in een lelijk doosje. Het zorgde ervoor dat je muziek kon hebben op een coole manier zonder je kast te laten overlopen met gerecycled plastic. De iPhone was sexy. Het maakte de touchscreen telefoon tot een geile minicomputer. Zo kun je er nog wel een paar noemen. Maar de laatste tijd lijkt er een tweede tak te zijn gegroeid aan de Apple boom. Ik zag hem voor het eerst bij Garageband, dat in mijn ogen a-Apple is. Lelijkheid van een pc-niveau. iBooks volgde en nu heeft ook Newsstand die burgerlijke look die gemaakt lijkt om de echte massa te bereiken. Nu heb ik bij 3VOOR12 geleerd dat ook als ik dacht dat Leonieke gek was, ze toch gelijk kon hebben. Ik kan het mis hebben. Neem het succesvolle Google. Design? Het moet werken, dat is het belangrijkste. Als Apple ook deze markt verovert voor andere spelers het veld betreden, zou het kunnen. Hoe dan ook is de introductie van Newsstand de opening van het feest van de journalistieke transformatie. En ik heb alvast kaartjes gekocht.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.