Google PlusFacebookTwitter

Film It Yourself / reliv.in

Zoveel mensen die filmen bij een concert. Om het vervolgens op Youtube te gooien. Het resultaat? Talloze videosnippers waar je met geen mogelijkheid de hele puzzel uit kan ontrafelen. Waarom niet al die video’s van één concert automatisch samenvoegen? En dan als klap op de vuurpijl een goede geluidsopname erbij zetten. Dat was het idee van Film It Yourself, dat ik ook in de praktijk verwezenlijkte bij vpro 3voor12.

Onderaan vind je de meeste video’s die ik maakte voor FIY (zolang VPRO het blijft hosten…). Hier een voorbeeldje:

FIY wordt reliv.in
Na de lancering van Film It Yourself bij mijn oude werkgever VPRO had ik een visioen. Wat als dit door iedereen te gebruiken is? Stel je voor, je filmt zoals je dat nu doet, maar daarna wordt jouw video automatisch samengevoegd met andere video’s van dat moment. Wow! Een wereld voor waarin je alles terug kunt zien. Altijd. Voor sommigen een nachtmerrie, maar ik ben ervan overtuigd dat die tijd komt. En juist daarom voel ik de behoefte om daar zelf een positieve bijdrage aan te leveren. Met een platform waarbij de filmer de touwtjes in handen heeft.

In 2010 waagde ik de sprong. Twee jaar lang probeerde mijn visioen te laten uitkomen. Een spannende trip, met de typische pieken en dalen die horen bij ondernemen in het algemeen en startups in het bijzonder. Eén groot avontuur, dat eindigde met de lancering van de reliv.in app en het stuklopen van onderhandelingen over een ‘overname’ (I’m not kidding you) van reliv.in door Vyclone.

Vyclone doet hetzelfde, maar ziet er als team iets anders uit: geïnitieerd door Joe Sumner (frontman van Fiction Plane, zoon van Sting) en gesteund door Dreamworks, Live Nation and Ashton Kutcher (als investeerder). Joe, die 3FM en Lowlands kent via zijn eigen band, kreeg het in eerste instantie Spaans benauwd. Iemand in Nederland had al twee jaar lang stapels opnames gemaakt met een app die deed wat hij ook wilde. En kennelijk had die persoon niet alleen de technologie, maar ook toegang tot een nationale radiozender en grote festivals. Goud dus.

Uiteindelijk bleek de dreiging van een concurrent die technologisch hetzelfde had en inhoudelijk meters op Vyclone voor lag wel mee te vallen. Ik ben dan toch te eerlijk: ik zat niet meer bij de VPRO, ik had niet meer die exclusieve toegang en bovendien waren al mijn filmacties voorgeproduceerd. Niet echt zoals het visioen dat Joe en ik deelden. En technologisch moest ik ook mijn meerdere erkennen in de Vyclone app. Wat restte was mezelf aanbieden: iemand met veel ervaring op het gebied van dit soort sociale video producties en een enthousiaste evangelist van het concept. En op dat aanbod reageerde Joe ook eerlijk: I appreciate the offer, and we really thought about it, but at the moment we need tech nerds. We already have the prophet in our team and you can guess who that is.” Tja, wat had ik daar tegen in te brengen. David wint niet altijd van Goliath.