Schoolvoorbeeld van nieuwe journalistiek: The Big Picture

Ik lees de laatste tijd veel verhalen over citizen journalism of burgerjournalistiek. Het is een felle strijd, zo lijkt het, want alk bericht valt ofwel in de categorie “burgerjournalistiek is geen echte journalistiek” ofwel in de categorie “burgerjournalistiek is de nieuwe journalistiek”. Ik onderstreep ze allebei, of allebei niet. Kies maar. Het is niet interessant. Interessant is welke kansen er liggen.

Een mooi voorbeeld van een journalistieke productie die heel goed omgaat met dat laatste punt, is The Big Picture, een fotoblog van website ontwikkelaar Alan Taylor bij de Amerikaanse krant The Boston Globe. Inderdaad ja, een website dude maakt misschien wel de meest relevante pagina van een journalistiek medium.

Elke krant is geabonneerd op een berichten en fotoservice van persbureaus. Kranten willen namelijk meer nieuws brengen dan ze met hun eigen journalisten kunnen verslaan. Maar van alles wat er via die kanalen binnenkomt, wordt het meeste niet gebruikt. Wie ooit heeft mogen zien wat er binnenkomt van zo’n fotopersbureau, weet hoeveel moois en relevants er dagelijks geschoten wordt, maar nooit gezien wordt. Dat laatste vond Alan Taylor zonde.

Dus maakt hij – gekoppeld aan de actualiteit – op maandag, woensdag en vrijdag een selectie van pakweg 40 foto’s rondom een onderwerp en plaatst die lekker groot op zijn fotoblog. De 40 mooiste, of ze nu van AP, Reuters of via Getty Images van onafhankelijke fotografen zijn. Zonder veel tekst. Een journalistiek voorbeeld van het gebruik maken van de beschikbaarheid van informatie en de technologische mogelijkheden om die op zo’n manier te presenteren dat ze doel bereiken: een kijker die geraakt wordt door een journalistiek verhaal in beeld. What am I talking, kijk zelf!