Google PlusFacebookTwitter

Stel je je vraag straks aan Google, Watson, of gewoon aan je vrienden?

By on jun 4, 2011 in #oneliner, #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ask Jeeves beloofde ooit hetzelfde: geen zoekresultaten, maar antwoorden. Ask Jeeves werd Ask en is nog steeds niet veel meer dan een mindere zoekmachine. Google gaat zich de komende jaren richten op het nakomen van Jeeves’ belofte: geen zoekresultaten, maar antwoorden. Dat vertelde Google topman Eric Schmidt begin deze week tijdens de All Things Digital D9 conferentie.

Het is moeilijk voor te stellen. En ook weer niet. Want Google doet het nu al met veel eenvoudige vragen:

Dat zijn de makkelijke vragen. Maar Schmidt wil dat Google straks ook antwoord geeft op vragen als:

Dat zo’n “antwoorddienst” er komt, staat nu al vast. Dat de belangrijkste zoekmachine van het moment daarmee bezig is, kan ook geen verrassing zijn. Wel een vraag is wat dit betekent voor het krachtenveld tussen de belangrijkste online spelers. Op dit moment zijn Apple, Google, Facebook en Amazon de hoofdrolspelers, niet alleen volgens Schmidt. Maar IBM heeft met haar supercomputer Watson het beantwoorden van vragen al tot kunst verheven. Volgens Business Insider heeft Watson maar één doel: niet de beste Jeopardy spelers verslaan, maar Google. En ook Wolfram Alpha is op een specifiek soort vragen ook al een behoorlijk eind op weg. Zijn zij partij voor Google op dit gebied?

Je ziet het, dit verhaal is een verzameling vragen zonder antwoorden. Ik durf mijn geld nog even niet in te zetten. Het antwoord op de vraag wie de komende strijd gaat winnen, kan geen van de sites op dit moment nog beantwoorden. Als we Matt Rosoff van diezelfde Business Insider mogen geloven, gaan we het antwoord op geen van de drie vinden, maar gewoon bij elkaar, via ons Facebook account. Want zoeken is zoeken naar een antwoord op een vraag. En vragen, dat doe je het makkelijkst aan je vrienden.

(Bron: Niemanlab, met dank aan luukvds voor input over Watson en Wolfram Alpha)

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.