Vernieuwende journalistiek hoeft niet nieuw te zijn

Afgelopen week heeft een student een enquete gedaan onder lezers van het Brabants Dagblad. Een andere groep studenten gaat zometeen op pad met een stapel papieren enquetes richting een school. Papier ja. Voor het weekend bevragen we alle kandidaat-Statenleden. Heel eenvoudig, met een brief per mail. En allemaal zijn het #Nero waardige projecten.

Op veel redacties heerst een grote misvatting. Als er aan internetjournalistiek of toepassing van nieuwe media of social media wordt gedacht, rijzen visioenen van hippe applicaties, youtube video’s en 30.000 scheldtweets op. Ik heb daar geen last van.

Voor mij zit de magie van het nieuwe journalistieke werken heel erg in het feit dat ik dingen kan doen die ik voorheen niet kon. Op meta niveau zien velen dat wel: vroeger moest je een dure pers hebben om een krant te maken, nu een account bij een provider en een account bij een blogservice. Vroeger moest je een dure studio hebben, dure camera’s en zendtijd om tv te maken. TV was lange tijd de enige beschikbare video. Nu heb je niet meer dan je telefoon nodig en een account bij een videoplatform. Wil je echt goede beelden maken, omdat je een serieus tv-programma wil maken, dan koop je misschien wel een goede dv-cam voor een paar honderd euro.

Daarmee is het belang om inhoudelijk onderscheidend te zijn zo belangrijk geworden als het altijd al had moeten zijn. En op dat vlak ben ik erg trots op de tweede lichting Nero studenten bij mij hier op de redactie van het Brabants Dagblad

  • Waar normaal gesproken een extern onderzoeksbureau werd ingeschakeld om een representatieve enquete op te stellen, te versturen en te inventariseren, trok een student nu de conclusie dat het misschien beter is als de krant direct contact heeft met haar lezers en haar mening dus ook direct peilt, met hulp van een simpele enquete module online. Het onderwerp is het Jeroen Bosch jaar en meer dan 500 lezers namen de moeite om hem in te vullen.
  • Nieuwe doelgroepen aanboren is lastig. Zeker als je dat vanuit een marketing oogpunt doet. Beter kun je doen als een andere groep #Nero studenten. Een onderwerp dat middelbare scholieren aangaat bespreken met die middelbare scholieren. Een enquete over drugsgebruik op school maken en dan heel eenvoudig naar een school toe om binnen een uur tijd meer dan 300 ingevulde enquetes te scoren.

Twee voorbeelden van journalistieke producties die inhoudelijk niet wereldschokkend zijn en ook in de vorm niet nieuw, maar juist door de manier waarop ze ontstaan zijn wel exemplarische voorbeelden van de gezonde DIY mentaliteit die is opgeborreld uit de mogelijkheden die internet biedt.