Google PlusFacebookTwitter

Waarom het goed zou zijn als Google+ wel een succes wordt

By on jun 29, 2011 in #stunst | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Er zijn mensen die geloven dat Google’s slogan “Do No Evil” bewijst dat we te maken hebben met een ideëele instelling. Er zijn ook mensen die denken dat Apple toffe, mooie, gebruiksvriendelijke producten maakt om mensen blij te maken. Ik vind Google sympathiek en ik zweer bij mijn iPhone en Macbook Pro, maar ik behoor niet tot die groep mensen. En daarom hoop ik dat Google+ een succes wordt.

Laat je niet voor de gek houden. Google gelooft in “Do No Evil” zoals Apple gelooft in “It just works”. Maar het doel is kristalhelder: geld verdienen. Ik keur dat niet af. Ik ben me er alleen heel erg bewust van. Als Apple op een dag het idee heeft dat “it just doesn’t work anymore” een betere strategie is, zal ze switchen. Wie de afgelopen week de discussie rond de release van Final Cut Pro X volgde, zou bijna denken dat het al zover is. Ik denk het niet. Ik denk dat Apple niet voor niets succesvol is met haar strategie. Het werkt echt. En dan heb ik het niet over de producten, maar over de strategie die ervoor zorgt Apple sexy is en zo werkt dat mijn dochter van nog geen drie moeiteloos de iPad kan bedienen. Datzelfde geldt voor “Do No Evil”. Het geeft Google een goed imago, wereldwijd credits, een betrouwbare status en daarmee de mogelijkheid om die slogan te kapitaliseren.

Maar Googles huis is toe aan een verbouwing. En het is belangrijk dat die er snel komt, zodat Google haar marktwaarde houdt. Want waar ze met Android nog wel partij biedt aan Apples iOS/iPhone tandem, krijgt ze tegenover de bijna onbeersbare groei van Facebook maar niets van de grond dat er echt toe doet. Grote partijen hebben volgens mij tegengewicht nodig om in balans te blijven, anders komt de genetisch bepaalde arrogantie van de monopolist bovendrijven. En daar wordt niemand beter van. Maar terwijl Google op zoekvlak volgens sommigen eindelijk concurrentie krijgt van onder andere IBM’s Watson, is er nog niets dat aan de andere kant van de Facebook weegschaal ligt. Als één partij daar iets tegenover kan zetten, is het toch nog steeds Google. Misschien wel door toevoeging van een simpel plusje: Google+ .

Google+ werd deze week gepresenteerd en nu uitgerold via de invited to invite strategie: ik nodig jou uit en dan mag jij ook een paar mensen uitnodigen. Het wordt gepresenteerd als een totaalplatform dat een alternatief moet zijn voor Facebook. Met alle basismogelijkheden die ook in Facebook zitten. En één aspect dat ik bij Facebook echt mis.

Al meer dan twee jaar probeer ik met verschillende vriendenlijsten te construeren wat Google+ met het onderdeel Circles nu lijkt te beloven: het makkelijk organiseren van verschillende groepen en daarmee kunnen communiceren, die op maat bedienen. Om dat in Facebook goed te op te zetten, moet je echt heeeeeel goed je best doen en zelfs dan is er nog een hoop dat niet lekker werkt. Komt er een platform waar ik én mijn vrienden én mijn professioneel netwerk kan voorzien van de dingen die ik wil delen en gevoed kan worden zoals ik geef, dan zou dat voor mij een motief kunnen zijn om over te stappen, of op zijn minst een dubbel digisociaal leven te gaan leiden. Ik schat dat onder mijn netwerk de Google-account penetratie zo groot is dat ik direct minimaal de helft van mijn Facebook-leven kan verplaatsen naar Google+. Het is hopen dat de dienst iets biedt dat zo’n verhuizing moeite waard maakt. So, who’s got an invite?

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.