Wanneer trek jij je FUCK COPYRIGHT shirt eindelijk eens aan Ilja Leonard Pfeijffer?

Beste Ilja, ik las vanochtend je verhaal waarin je je zorgen deelde over je cash flow. Laat ik allereerst zeggen dat ik met je te doen heb. Ook jij ervaart dat verandering niet alleen een mooi woord is, maar realiteit. Je boekenwereld gaat veranderen en nu weet je niet meer wie er straks voor jouw boek gaat betalen. Een vervelend probleem. Maar waarom maak je het mijn probleem door mij de schuld te geven?

Ik weet wat FUCK COPYRIGHT betekent. En ik zou zo’n shirt toch kunnen dragen. Niet omdat ik vind dat artiesten geen recht hebben op (financiële) waardering voor hun werk. Wel omdat ik het idee heb dat het huidige auteursrechtensysteem steeds vaker als wapen tegen de verkeerde groep wordt ingezet.

Gabri en zijn generatiegenoten downloaden zich suf ja. Eerst muziek en films en verdomd, nu ook al boeken! De gedachte dat dit diefstal is, komt terecht niet in hen op. Waarom ook? Kijken, luisteren en lezen kost ze een hoop geld. Een internetverbinding van 30 euro per maand. Een computer van 600 euro, een eReader van 200. Ze kregen hun telefoon gratis, bij een tweejarig abonnement van 29,95 per maand. Ook nog internet erbij, nog eens 10 euro…

En om hun hele muziekbibliotheek altijd bij zich te hebben, syncen ze de hele zooi naar een online opslagservice. Kost bijna niks, slechts 5 euro per maand en dan deel je dat ook nog eens met je vrienden. Of nog gekker: de oudere broer van Gabri heeft een betaald Spotify account voor 10 euro per maand. Alles wat zijn jongere broertje downloadt en aan hem laat horen, zet hij in een playlist, zodat hij het overal waar hij online is kan luisteren. Godgeklaagd! Om alles draadloos te kunnen ‘streamen’ in huis heeft hij verdomme voor 15 euro ook nog eens het programmaatje Airfol gekocht.

Jij klaagt dat je je geld niet meer krijgt, maar Gabri en de zijnen geven het wel uit. Veel meer dan jij vroeger besteedde aan het consumeren van muziek, films of boeken. En net zoals jij vroeger niet wist hoeveel procent een schrijver of muzikant nu eigenlijk van al dat geld kreeg, weet Gabri ook niet wie nu welk deel van zijn centen opstrijkt. Dat is een probleem ja, maar niet het zijne. Het dat proberen te maken, zal jouw probleem niet oplossen. Vraag het al die artiesten die hun lippen lieten dichtnaaien voor anti piraterij campagnes. Ze zijn nu allemaal te koop in iTunes. En het gaat goed met ze. Downloaden een gevaar voor de gevestigde literatuur? Hou toch op. Lees je eigen krant eens. Je collega Alexander schreef het gisteren nog zo mooi op. Verandering is een gegeven, de apocalyps blijft altijd uit.

Niet de twijfel, maar de zekerheid over de drastische veranderingen in jouw wereldje maakt iedereeen in het boekenvak zo nerveus. Tot nu toe zijn jullie een beetje gespaard. De muziekbusiness ging je voor. Platenmaatschappijen zijn niet verpulverd, wel een beetje kleiner geworden. Ondanks de doemscenario’s is de muziek er niet slechter van geworden. Ik durf zelfs te zeggen dat er meer mooie muziek bij de luisteraar komt dan ooit tevoren. En dat staat de literatuur ook te wachten. Je zou moeten juichen. Dat huidige geldafromers als uitgevers, publishers en weet ik wie er allemaal geld aan jouw harde werk verdienen moeten veranderen of sterven, dat is geen vraag, dat is een zekerheid. En als een T-shirt met FUCK COPYRIGHT een indirecte steunverklaring is voor die ontwikkeling, dan zou jij er ook een moeten dragen.

(PS: je bent nog niet te vinden op torrentz.com. Daar zou je je zorgen over moeten maken…)

[wp_connect_comments href=”” width=”480″ num_posts=”6″ colorscheme=”light” /]