Google PlusFacebookTwitter

Wat doe je als je ambacht een setting wordt?

By on jun 22, 2011 in #stunst, Gedacht | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Eergisteren sprak ik een bevriende tv-maker. “Vorig jaar hebben we een tilt-shift scene gedraaid. Een dure camera, een heel ervaren cameraman en een dag lang klooien met lampen en weet ik wat. Nu is het een instelling van mijn filmapp.” Eerder vertelde een fotografiestudent over een opdracht. Ze moesten een bepaalde techniek gebruiken. Het resultaat: Instagram optie drie of vier, maar dan slechter. En het houdt echt niet op. Daar zag ik vandaag weer het bewijs van op Lytro.com.

Voor je verder leest, ga even kijken op die site en laat je onderkaak gewoon lekker naar beneden vallen. Hoe gaaf is dat? Volgend jaar op hun camera, over twee jaar op elke camera.

Tuurlijk, je kunt de resultaten aanvechten. Een iPhone camera is geen XD cam. Een huisvrouw geen cameravrouw. Maar de trend is helder. Zoveel zaken waarop ooit een monopolie rustte, komen binnen handbereik van de massa. Niet alleen omdat je geen bakken met geld meer nodig hebt om je eigen krant of tv-kanaal te starten, maar ook omdat bewezen en gewaardeerde ambachten van de vakman per definitie eindigen als setting van een apparaat. De dynamiek van de industriële revolutie is niet vervlogen met het industriële tijdperk. Ook wat wij nu allemaal doen, kan straks zonder onze hulp.

En zo belanden we allemaal in hetzelfde schuitje. Alle makers wacht eenzelfde lot. Vormgevers, programmeurs, schrijvers, filmers, uitgevers, iedereen kan straks alles. Is dat erg? Ik denk van niet. Iedereen met een laptop heeft al jaren een studio in handen die beter is dan de plekken waar al die geweldige albums van al die geweldige bands in de jaren zeventig werden opgenomen. Toch maken we niet allemaal zo’n album. Tegelijkertijd maken meer mensen dan ooit mooie albums. Als dat ook het lot is van alle andere media-uitingen, staan ons nog mooie tijden te wachten.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.