Google PlusFacebookTwitter

Zit er iemand te wachten op journalistenforum.nl?

By on jun 28, 2011 in #stunst | 1 comment

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Ik weet niet of dit forum echt een functie gaat vervullen. Toch word ik er blij van. Omdat Yoeri handelt naar aanleiding van een waarneming en internet als tool gebruikt om inhoudelijk iets uit te dragen. Hij vond dat er geen goed discussieplatform voor journalisten was en bouwde er zelf een.

Is dit nu het forum waar we op zaten te wachten? Er wordt behoorlijk flink gediscussieerd, maar ik weet niet of dit nu een ding gaat worden. Dat maakt ook niet uit. Yoeri Nijs was geen student van mij, maar hij doet wel wat ik keer op keer predik: doen, doen, doen! Alles wat je wil, kan. De enige beperking is jouw energie.

Het afgelopen jaar heb ik pakweg 60 derdejaars journalistiekstudenten zien voorbijtrekken bij onderwijsproject Nero, een samenwerking tussen Wegener kranten ED, BD en de FHJ. Ze moesten in drie maanden de voor een journalist benodigde internetervaring opdoen door voor de twee titels crossmediale grote producties te bedenken, te produceren en te publiceren.

Er zaten goede studenten bij, een paar slechte en een hoop die tussen die twee uitersten in hingen. Maar wat ik nagenoeg niet heb gezien, waren studenten die zelf al actief waren op internet als journalist. Studenten die aan den lijve ondervonden hoe krachtig het medium is, omdat ze deden wat ze wilden doen: journalistiek bedrijven. Studenten die daarmee niet wachtten tot ze op een stageplek ertoe gedwongen werden. De zin “omdat het kan” is natuurlijk afschuwelijk, maar tegelijkertijd vond ik het dedain voor precies die bewering schokkend. Als je wat wil, wat let je? Tuurlijk, je bent student, je hebt wel meer te doen dan je eigen blog, je eigen Youtube kanaal of je eigen podcasts te maken. Maar weet dat anderen dat wel doen en daarmee ervaring opdoen die jij mist. Ervaring die Yoeri opdoet door een forum te maken dat misschien wel flopt. So?

 

1 Comment

 1. Yoeri Nijs

  28 jun ’11

  Post a Reply

  Hey Ron,

  Erg leuk stukje. Ik ben het helemaal met je eens: proberen, proberen, proberen. Geld verdienen is niet altijd de belangrijkste motivatie, ervaring daarentegen wel. Zo bouw ik naast Journalistenforum ook aan een innovatieve newsapp. Waarom? Het kan alleen maar beter worden.
  Ik hoorde dat je eveneens druk bezig bent met een applicatie. Veel succes gewenst!

  Hartelijke groet,
  Yoeri

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.